Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
slobodna trgovina

The Times: EU pregovarači spremni raditi na pravnom sporazumu s Britanijom

Britain's Prime Minister Boris Johnson's address to the nation from No 10 Downing Street
Foto: Andrew Parsons/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/3
29.09.2020.
u 06:40

Prema pisanju tog lista, glavni pregovarač Europske unije za Brexit Michel Barnier spreman je ovaj tjedan početi raditi na zajedničkoj skici sporazuma o slobodnoj trgovini, poznatog kao "konsolidirani pravni tekst"

Pregovarači Europske unije signalizirali su da su spremni početi raditi na zajedničkom pravnom tekstu postbrexitovskog trgovinskog sporazuma s Velikom Britanijom uoči trgovinskih pregovora koji se nastavljaju u utorak, prenosi list The Times.

Prema pisanju tog lista, glavni pregovarač Europske unije za brexit Michel Barnier spreman je ovaj tjedan početi raditi na zajedničkoj skici sporazuma o slobodnoj trgovini, poznatog kao "konsolidirani pravni tekst".

Barnier od glavnog britanskog pregovarača Davida Frosta očekuje dodatne pojedinosti o ribolovnim kvotama i vladinoj budućoj politici subvencioniranja, piše u utorak The Times, dodajući da je Europska unija odustala od prijetnje suspenzijom trgovinskih i sigurnosnih pregovora.

Britanija je Europsku uniju napustila u siječnju, od kada se nalazi u prijelaznom razdoblju i pregovorima oko novog trgovinskog sporazuma koji bi trebao stupiti na snagu 2021., kao i oko provedbe razvoda od EU-a temeljem Sporazuma o povlačenju, osobito na osjetljivoj irskoj granici.

Novi krug trgovinskih pregovora, posljednji do sad dogovoren, nastavlja se u utorak u Bruxellesu. Trajat će do petka ujutro a trebao bi također obuhvatiti pitanje energetske i prometne suradnje.

Bruxelles je odustao od zahtjeva da dvije strane moraju postići širi dogovor oko svih spornih pitanja prije skiciranja konačnoga sporazuma, ističe The Times.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije