Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
hdz izabrao

Težak poraz Ivana Penave je zapravo najveće iznenađenje izbora

Izborni stožer tima "Opcija za promjene" na unutarstranačkim izborima u HDZ-u
Foto: Josip Regovic/PIXSELL
1/8
16.03.2020.
u 07:38

Ovakav rezultat izbora u HDZ-u svakako ide na ruku desnijim političkim opcijama u Hrvatskoj

Andrej Plenković na nedjeljnim je unutarstranačkim izborima premoćno izborio još jedan mandat na čelu stranke. Rezultati sa 63 posto biračkih mjesta pokazali su da je s 80 posto glasova daleko iza sebe ostavio jedinog protukandidata Miru Kovača, no što je možda još i važnije, pobjedu je odnio i ukupan njegov tim. Za zamjenika potpredsjednika izabran je Tomo Medved, koji je također premoćno pobijedio svog protukandidata, vukovarskog gradonačelnika Ivana Penavu.

Medved je odnio 72, a Penava 28 posto glasova. Težak poraz Ivana Penave možda je i najveće iznenađenje ovih izbora, jer su i u jednom i u drugom stožeru do posljednjeg dana procjenjivali da bi se za ovu funkciju mogla voditi “mrtva trka”. Plenkovićevi kandidati Ivan Anušić, Branko Bačić, Oleg Butković i Zdravka Bušić zauzeli su i sva četiri potpredsjednička mjesta, porazivši kandidate Opcije za promjene Davora Ivu Stiera, Milijana Brkića i Tomislava Tolušića.

Kovač, Stier i Brkić: Ostajemo u stranci

Iako je objava izbornih rezultata bila planirana za kasne večernje sate, ubrzo nakon zatvaranja birališta postalo je jasno da se stvari kreću prema potpunoj dominaciji Plenkovićeva tima pa je u njegov stožer u palači Matice hrvatske još prije 21 sat stigla Kovačeva čestitka, što je izazvalo oduševljenje okupljenih.

Kovač, Stier i Brkić nedugo su zatim održali i konferenciju za novinare, na kojoj su priznali poraz i čestitali pobjednicima uz poruku da je članovima HDZ-a na izravnim izborima prvi put ponuđena alternativa, da je članstvo reklo svoje te da će kao demokrati poštovati njegovu odluku. Sva trojica poručuju kako će ostati u HDZ-u i pozivaju na zajedništvo kako bi stranka mogla pobijediti na parlamentarnim izborima.

Izborni stožer tima "Opcija za promjene" na unutarstranačkim izborima u HDZ-u
1/9

– Nadam se da će i novoizabrano vodstvo shvatiti da jedino ako će okupljati, da će jedino tako pobijediti na parlamentarnim izborima – kazao je Milijan Brkić, ali i poručio kako rezultat izbora nije promijenio njegov stav o smjeru kojim Plenković vodi HDZ. Stier je, pak, uvjeren da će HDZ iz ovih izbora izići jači, kao i da u stranci “ima prostora i za one liberalnije i one konzervativnije”.
Da će u nastaviti govoriti što smatra dobrim, a što lošim u HDZ-u, poručio je i Miro Kovač.

Što će biti s poraženom strujom i hoće li doista moći govoriti što misle novinari, sinoć upitali i Andreja Plenkovića, no nisu dobili jasan odgovor. – O tom potom – uzvratio je Plenković i dodao kako nije dobro kada se ide protiv politike stranke i stvara nepotreban raskol.

– To je moj stav i stav većine članova i članica stranke. Članovi HDZ-a vrlo su jasno danas poslali poruku kakav HDZ žele vidjeti u budućnosti. Ja sam jasno rekao kako želim jedinstven HDZ i vjerujem da ćemo u nove izbore ići bez ovakvih situacija – poručio je predsjednik HDZ-a.

Politički analitičari nisu iznenađeni time što je Plenković osvojio još jedan mandat na čelu HDZ-a, no ističu kako je pobjeda cijelog njegova tima donekle neočekivana.

Izborni stožer tima "Opcija za promjene" na unutarstranačkim izborima u HDZ-u
1/16

– Kad je u pitanju Plenkovićeva pobjeda rezultat je očekivan. Očito članstvo želi stabilnost, a i pozitivno vrednuje njegov rad. Donekle iznenađuje činjenica da je najveći dio članstva glasovao za kandidate „u paketu“, a nije vrednovao pojedinačno kvalitete i mogućnosti svakog kandidata neovisno na kojoj je strani. Na takvom tipu glasovanja pragmatično je inzistirala Plenkovićeva ekipa i pokazalo se da su bolje mobilizirali članstvo – komentirao nam je Božo Skoko.

Uvjeren je da je kandidatima Opcije za promjene za zamjenika predsjednika i potpredsjednike naštetilo snažno vezivanje uz Kovača čime su, kaže, podijelili i njegovu sudbinu.

– Općenito bi bilo bolje za unutarstranačku demokraciju te stabilnost i širinu stranke da je svaki kandidat išao s vlastitim identitetom i programom, a na po opciji „ili mi, ili oni“ –smatra Skoko.

Kad je riječ o budućnosti HDZ-a, procjenjuje da Plenković može odahnuti i mirno voditi stranku do izbora, te završiti mandat na čelu Vlade, posebno u ovim izazovnim novonastalim kriznim okolnostima. Uvjeren je, međutim, da bi šef HDZ-a sada trebao pokazati širinu prema opciji koja je izgubila jer, kaže, desna opcija u stranci nije mrtva. Skoko napominje i da bi HDZ morao voditi računa i o željama glasača koji su skloni HDZ-u, ali nisu članovi, “pa čak i onih koje trebaju motivirati da glasuju za njih, a ne primjerice za Škoru, MOST ili druge opcije s kojima dijele biračko tijelo”.

Dobio izbore bez opstrukcije

Krešimir Macan, pak, ističe kako su ovi izbori potvrdili kako su oni koji misle da Plenković HDZ vodi u krivom smjeru u manjini te da uvjerljiva većina HDZ-ovaca misli suprotno. Uvjeren je da je tomu doprinijela Plenkovićeva “mantra” o stabilnosti, nasuprot podjelama i paušalnim optužbama konkurentske opcije.

– Ovo je najbolji primjer kako Plenković dobiva izbore bez opstrukcija unutar stranke – kaže Macan. Iako očekuje prelazak dijela HDZ-ovaca u desnije opcije, poput Škorina Domovinskog pokreta, Macan je uvjeren da će uvjerljiva pobjeda Plenkovića i njegova tima oporaviti rejting HDZ-a i osigurati mu koalicijski potencijal za sastavljanje vlade s istom tom Škorinom opcijom.

Dok Macan i Skoko očekuju oporavak rejtinga HDZ-a, Ankica Mamić očekuje njegov daljnji pad, jer smatra da podjele koje je izazvala žestoka unutarstranačka kampanja moraju dovesti do raslojavanja stranke i odlaska dijela članova.

– Nakon svega što je izgovoreno u kampanji sigurno će biti teško izbjeći takav scenarij. Bratoubilački rat tijekom kampanje sigurno će dovesti do podjele i pada rejtinga, no treba sačekati prve ankete – kaže Mamić. I ova analitičarka očekivala je pobjedu Plenkovića dok je, kaže, Penava “malo razočarao rezultatom”.

Ključne riječi

Komentara 191

JB
Jednonogi.Brabonjak
07:58 16.03.2020.

Za svakog realnog nije to nikakvo iznenađenje.

DU
Deleted user
07:59 16.03.2020.

Zanima me kako će Kovać, nakon onako bezobraznog vrijeđanja, pogledati Plenkoviću u oći. Da sam ja premijer, dobio bi nogom u guzicu.

RO
romobil
08:06 16.03.2020.

"Težak poraz Ivana Penave je zapravo najveće iznenađenje izbora".... iznenađenje jedino za Penavu. Konačno da adeze postane jednom normalan.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije