Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
mogući novi slučajevi

Testirat će krv dobrovoljnih davatelja zbog pojave virusa Zapadnog Nila

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
12.09.2018.
u 08:16

U slučaju pojave ozbiljnijih simptoma potrebno je potražiti liječničku pomoć, ističe Elizabeta Dvorski iz OB-a Varaždin.

Među osobama zaraženima virusom Zapadnog Nila ima i Varaždinaca. – S obzirom na to da je dokazano da je virus prisutan na našem području, mogući su novi slučajevi u iduća dva do tri mjeseca te je u slučaju pojave ozbiljnijih simptoma potrebno potražiti liječničku pomoć – ističe Elizabeta Dvorski, v. d. voditelja Odjela za infektologiju iz Opće bolnice Varaždin.

Prosječna inkubacija bolesti je, dodaje, dva do 14 dana, s time da će tek oko 20 posto zaraženih imati simptomatsku kliničku sliku, i to blažu, sa simptomima “ljetne gripe”: povišenu temperaturu, bolove u cijelom tijelu, opću slabost, povraćanje, proljev, osip po gornjem dijelu trupa i ekstremiteta, povećane limfne čvorove...

U manje od jedan posto zaraženih moguće je razvijanje teže kliničke slike sa znakovima infekcije središnjeg živčanog sustava, meningitisa, meningoencefalitisa. Radi sigurnosti pacijenata Opće bolnice za sve davatelje krvi s područja grada Varaždina uvedeno je testiranje krvnih uzoraka. – S obzirom na to da je dokazana prva teška infekcija virusom Zapadnog Nila na području grada Varaždina, a prema mišljenju epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije, uputi Ministarstva zdravstva i Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu, uveli smo testiranje uzoraka krvi dobrovoljnih davatelja krvi na virus Zapadnog Nila.

Riječ je o standardnoj i propisanoj proceduri u ovakvim slučajevima u svrhu maksimalne zaštite naših pacijenata – ističe ravnatelj OB-a Varaždin Nenad Kudelić.

Pogledajte video o tome kako se jednostavno riješiti komaraca:

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije