Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SVE U RUKAMA SINDIKATA

Teško van iz štrajka: odličan odaziv učitelja vezao ruke sindikata

Štrajk učitelja
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/3
09.11.2019.
u 14:10

Stručnjaci ocjenjuju da su sindikati trenutačno jači, ministar Aladrović kaže da se pregovori intenziviraju

Za ponedjeljak je najavljen nastavak štrajka u osnovnim i srednjim školama u dvjema županijama, a prvi radni dan idućeg tjedna spominje se i kao dan u kojemu bi moglo doći do prijelomnice, koja bi vratila stanje u normalu, a djecu u škole! No, što bi to moglo biti ne može se dokučiti ni na jednoj od strana.

Vlada tvrdi da su ponudili što su mogli i htjeli, a ni sindikati ne odustaju od svoje priče ohrabreni odličnom podrškom nastavnog kadra. Štrajk je došao u fazu kad ni jedna ni druga strana ne mogu odustati a da se propisno ne osramote. Sindikalni vođe ne mogu se tek tako povući jer štrajka 80 do 90 posto zaposlenih u osnovnim i srednjim školama, odaziv na prosvjed bio je dobar, a ni javnost još ne rogobori previše.

Traži se odstupnica

– Sve je u rukama sindikata, njihove su karte jače – ističe Viktor Gotovac, stručnjak za štrajkove i radne odnose, profesor s Pravnog fakulteta u Zagrebu koji nije bio u štrajku.

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL/Borna Filic/PIXSELL

Ponedjeljak bi, špekulira Gotovac, mogao iznjedriti Vladinu tužbu za nezakonitost štrajka, koju bi država mogla i dobiti jer pravni stručnjaci smatraju da se ne može u štrajk za koeficijente. Ako bi se sindikati htjeli izvući iz svega neporaženi, tužba bi i za njih mogla biti dobra odstupnica, jer ionako dobivaju povećanje osnovice. Vladin bi ustupak, u slučaju da dođe do sudske zabrane štrajka, bio plaćanje dana provedenih u štrajku i svi sretni i zadovoljni do neke nove prilike. No, taj se scenarij ne mora odviti u tom smjeru jer sindikati mogu zaobići tužbu tako što će odustati od jednog i pokrenuti novi štrajk za još veću osnovicu.

– Sindikati zasad dobro vode štrajk, država je mogla biti aktivnija, ali Vlada je zauzela pasivan odnos. Možda je odluka Vlade da ne radi ništa dobra jer bi sve drugo isprovociralo još jaču reakciju sindikata – kaže Gotovac.

– Štrajk će trajati dok god ljudi imaju volju štrajkati, a odziv je zaprepašćujuće visok – kaže sugovornik iz sindikalnih štrajkaških krugova koji je i sam iznenađen odličnim odzivom koji im ne ostavlja previše manevra za ustupke. U drugim zemljama su sretni kad im štrajka 20 posto nastavnika.

Aladrović optimističan

– Nema sumnje, ovaj štrajk sindikat može smatrati uspješnim, posebno odluku da se uđe u rotirajući štrajk. Nekad se treba znati nositi i s uspjehom – ističe Gotovac.

Iza zatvorenih vrata, čujemo, sindikalisti svisoka dijele lekcije Vladinim pregovaračima. Kad su za mikrofonom, ministri šalju pomirljive poruke, pa se tako ministar financija Zdravko Marić nada “da i sindikati uviđaju kako daljnji štrajk više nema smisla jer se plaće povećavaju”. Josip Aladrović obećao je da će redizajnom sustava plaća “stvoriti pravednije i objektivnije vrednovanje njihova posla”.

– Pregovori se odvijaju pojačanom dinamikom jer obje strane uviđaju da štrajk nikome ne odgovara – kaže ministar Aladrović, uvjeren da njegova ponuda postiže tražene učinke.

Ne srede li koeficijente do sredine lipnja, država će uz obećano povećanje osnovice, dodatno dignuti koeficijente za dva posto. – Nadamo se da će se pregovori uskoro uspješno okončati – komentira Aladrović.

Sociolog Dragan Bagić, također stručnjak za kolektivno pregovaranje, kaže da bi obje strane mogle sačuvati obraz ako bi Vlada sindikatima ponudila sporazum u kojem će se pri reviziji koeficijenata držati dvaju načela. Prvo je da revizijom nikome neće biti smanjena primanja, ili neće biti bitno smanjena, a drugo je načelo da slična radna mjesta moraju biti slično i plaćena.

– Čini mi se da bi to i za sindikate bilo dobro rješenje jer mogu reći da ih vodi prema tome što traže – rekao je Bagić.

Komentara 12

DU
Deleted user
14:24 09.11.2019.

Nemam neko visoko mišljenje o ovoj vladi, al' ne podržavam ni ovaj štrajk i prosvjetare općenito. O njihovom radu najbolje govori što su naši učenici po nekim istraživanjima među najlošijima, a i ovogodišnji rezultati državne mature govore sami za sebe. Ima naravno i odličnih profesora koji kao mentori postižu vrhunske rezultate, no takvi se mogu na prste nabrojati. Nažalost većina ih je takvih kao gđa. Šprem kojoj trebaju naočale da bi znala napisati č ili ć.

SA
samoborka
15:15 09.11.2019.

Svima njima podijeliti otkaze redom pa neka idu cistiti zahode u Irsku! Ali, malo morgen, neradnici i neznalice jesu,no budale,da bi napustili blagodati drzavnih jasli, nisu. Par sati dnevno rada i gotovo cetiri mjeseca godisnjeg odmora,i sve to placeno ciframa o kojima patnici kod privatnika mogu samo sanjati..

Avatar Pepica.Pušić
Pepica.Pušić
16:31 09.11.2019.

Ovi naši prosvjedari su vojska spasa vladajućima, dok oni pričaju bajke o svojim teškim uvjetima rada i visokom obrazovanju (a rezultati su in KATASTROFALNI), ovi nas, u miru, pljačkaju i uništavaju!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije