Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KIBERNETIČKI NAPADI

Teška optužnica SAD-a: Šest hakera ruske obavještajne službe terete za najveće svjetske napade

Pixabay
19.10.2020.
u 22:47

Među ciljevima napada bili su ukrajinski elektroenergetski sustav, francuski izbori 2017., Zimske olimpijske igre u Južnoj Koreji, parlament Gruzije i bolnice u SAD-u

Sjedinjene Države su u ponedjeljak podigle optužnicu protiv šestero hakera ruske vojne obavještajne službe zbog nekoliko najvećih svjetskih kibernetičkih napada.

Šest hakera i njihovi pomagači koristili su malware, štetni softver, u kibernetičkim napadima u Francuskoj, Gruziji, Nizozemskoj, Južnoj Koreji, Ukrajini, Britaniji i Sjedinjenim Državama, po dokumentima suda.

Među ciljevima napada bili su ukrajinski elektroenergetski sustav, francuski izbori 2017., Zimske olimpijske igre u Južnoj Koreji, parlament Gruzije i bolnice u SAD-u. 

"Danas je pravosuđe optužilo ruske časnike za vođenje niza krajnje remetilačkih i rušilačkih računalnih napada, najtežih ikada pripisanih jednoj skupini, uključujući i širenje malwarea NotPetya", rekao je u izjavi  pomoćnik državnog odvjetnika za nacionalnu sigurnost John Demers.

Svih šest optuženika tereti se za urotu za izvršenje računalne prijevare, urotu za počinjenje prijevare na internetu, oštećivanje zaštićenih računala i tešku krađu i korištenje tuđih osobnih podataka.   

Oni su bili dio skupine koju su stručnjaci za kibernetičku sigurnost nazvali "Tim pješčani crv". Jedan od optuženih, Anatolij Kovalev, ranije je već optužen za uplitanje u predsjedničke izbore u SAD-u 2016.

Ključne riječi

Komentara 10

DU
Deleted user
22:59 19.10.2020.

Ameri to ne rade, majke mi.

Avatar Gordon
Gordon
00:59 20.10.2020.

Opet Rusi????. 😀😀😀😀

IP
info_punkt
23:34 19.10.2020.

teorija urote

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije