Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VITEZ OD DISCWORLDA

Terry Pratchett: 'Kad sam već vitez, trebam imati i mač!'

mač Terryja Pratchetta
Discworld News
21.09.2010.
u 16:34

Nakon što je od kraljice dobio naslov sir, slavni književnik zaključio je da kao pravi vitez treba imati i mač te ga je – sam iskovao.

- Većinu života proveo sam proizvodeći neopipljive stvari; čudesno mi je kakav osjećaj postignuća dobijete kad napravite nešto što je zbilja stvarno – kaže 62-godišnji književnik o maču koji je iskovao za sebe.

Nije ga baš iskovao sasvim sam, pri tome je imao pomoć stručnog kovača, svog prijatelja Jakea Keena koji je stručnjak za drevne metode obrade kovine. No, većinu posla je sir Terry doslovno obavio svojim rukama: blizu svog doma u Wiltshireu našao je polje s naslagama željezne rudače, sam iskopao osamdesetak kila i istalio ih u improviziranoj peći od gline i sijena u svojem dvorištu, koristeći za gorivo gnoj od ovčjeg izmeta.

U izradi mača nije koristio samo željezo iz rudače:

- Ubacio sam u to nekoliko komadića meteorita; gromovito željezo, znate, vrlo čarobno, to morate ubaciti, vjerovali vi u takve stvari ili ne.

Nakon što je nekoliko dana proveo izrađujući željezne šipke, sir Terry odnio ih je profesionalnom kovaču, koji ih je oblikovao u oštricu i dodao srebrne detalje. Cijeli mač završen je još prošle godine, ali je Pratchett to tek sad objavio, nakon što je svoj mač sklonio na sigurno mjesto, da ne bi potpao pod udar strogih britanskih propisa o nošenju hladnog oružja (uvedenih zbog maloljetničkih obračunavanja noževima):

- Baš me živcira što vitezovima nije dopušteno da nose svoje mačeve. To bi po našim propisima bilo "biti protuzakonito naoružan nožem".

Ključne riječi

Komentara 1

KA
Karmelićanka
23:22 22.09.2010.

Nije samo mač dovoljan... Starinski vitez mora imati i neudobno donje rublje. I vršiti nuždu po neudobnim mjestima. Tek onda ćeš bit pravi starinski vitez.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije