Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Premijer Plenković:

'Terorist s Novog Zelanda nakratko je bio u RH, tada nije bio u fokusu institucija'

Andrej Plenković
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
16.03.2019.
u 16:12

"Dobio sam informacije da je to točno, koliko sam vidio, on je boravio u Hrvatskoj krajem prosinca 2016. i početkom 2017. godine. To je ono što u ovom trenutku znamo, to je jedan grozan, gnjusan teroristički čin i mi ga osuđujemo, kaže Plenković

Predsjednik Vlade Andrej Plenković potvrdio je da je krajem prosinca 2016. i početkom 2017. godine terorist s Novog Zelanda kratko boravio u Hrvatskoj, ali da do jučer "ta osoba nije bila u fokusu naših institucija".

Na upit novinara jesu li istinite informacije da je napadač s Novog Zelanda boravio i u Hrvatskoj, Plenković je odgovorio potvrdno.

"Dobio sam informacije da je to točno, koliko sam vidio, on je boravio u Hrvatskoj krajem prosinca 2016. i početkom 2017. godine. To je ono što u ovom trenutku znamo, to je jedan grozan, gnjusan teroristički čin i mi ga osuđujemo", rekao je premijer nakon subotnjeg prosvjeda u Zagrebu protiv obiteljskog nasilja, kojemu je bio nazočan.

Ministarstvo unutarnjih poslova RH u subotu je potvrdilo da je napadač na džamije u novozelandskom Christchurchu, Australac Brenton Harrison Tarrant (28), krajem 2016. i početkom 2017. boravio i u Hrvatskoj.

VIDEO Detalji terorističkog napada u džamijama:

"MUP raspolaže saznanjima o kretanju navedene osobe na području Republike Hrvatske tijekom prosinca 2016. i siječnja 2017. godine", potvrdila je Hini glasnogovornica MUP-a Marina Mandić. Pojasnila je da je taj podatak utvrđen uvidom u službene policijske evidencije.

 Premijer Plenković još jednom je izrazio sućut obitelji žrtava i novozelandskoj Vladi.

"Još jednom sućut i obiteljima žrtava i novozelandskoj Vladi. Ovo je u zadnjih nekoliko godina, a bilo ih je dosta kada gledate statistiku u proteklih desetak godina, jedan od brutalnijih terorističkih napada", osijenio je premijer.

Upitan zna li se iz kojih je razloga bio u Hrvatskoj, kazao je da službe rade na tome.

Andrej Plenković
1/14

"Do tog trenutka jučer, ta osoba nije baš bila u fokusu naših institucija", rekao je.

Plenković: Trebamo imati jednu komemoraciju u Jasenovcu

Upitan, vezano za ovogodišnju komemoraciju u Jasenovcu, hoće li održati sastanak sa Savezom antifašista te smatra li da se u proteklih godina dana što promijenilo da se održi jedna zajednička komemoracija u Jasenovcu, premijer je izvijestio kako su se već sastali.

"Bili smo na sastanku, gospodin Habulin sa suradnikom i s ministricom Obuljen, razgovarali smo. Pozicija Vlade je zaista nedvosmislena. Smatramo da treba imati jednu, jedinstvenu komemoraciju u Jasenovcu. Pozivi su poslani i ona će se održati sredinom travnja", najavio je Plenković, dodavši kako će Vlada biti tamo te da razgovaraju sa Savezom antifašista, predstavnicima židovskih udruga, Srba i Roma.

"Vjerujem da bi to bili važni iskoraci za pitanja sjećanja, pomirenja i osude zločina koji su se dogodili u Jasenovcu. Ja tu nemam nikakvih dilema", poručio je.

Upitan je li o tome razgovarao s predsjednikom SDSS-a Miloradom Pupovcem, kazao je da čeka njihov susret.

Na ponovljena pitanja novinara o tvrdnjama ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića da su "hrvatski obavještajci" bili uključeni u tajnu operaciju čiji je cilj bio pokazati da u BiH djeluju naoružane skupine radikalnih islamista-selefista, premijer Plenković, koji je i proteklih dana odlučno odbacio takve Mektićeve neistine i inisinuacije, danas je ponovio kako bi bilo šteta trošiti riječi "o takvim besmislicama, manipulacijama i podmetanjima".

Napad na Novom Zelandu - napadač se snimao tijekom pucnjave

Komentara 4

GI
Gips
20:30 16.03.2019.

Učlanio se u hdz jer je čuo da lišo prolaze na sudovima

DU
Deleted user
16:58 16.03.2019.

Zar ovaj glavonja nije u Europi tražeći rješene za brodogradnju? Ovakve izjave mogu dati i ministri unutarnjih i vanjskih poslova. Ovaj diplomatski guzonja bi morao znati da svi znaju što je njegov posao. Može skinuti gaće i pokazati svima kako svoje građane drži za glupane ali se ni to ne usuđuje. Baš LexPredsjednik vlade

ZI
zip123
20:06 16.03.2019.

Nije?A Bugarska raspisala tjeralicu za njim a on u to vrijeme bio ovdje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije