Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BOMBA U BUGOJNU

Terorist koji sluša Azru, a mrzi Amerikance i Sulejmana Tihića

čaušević
VL
28.06.2010.
u 19:05

“Naša je država obična američka prostitutka, tko pošalje vojnike protiv muslimana (Irak i Afganistan), taj je otpadnik naroda”, govorio je Čaušević.

Buntovnik, roker i terorist – put je 29-godišnjeg Harisa Čauševića Oksa iz Bugojna koji je proživio teški rat u ovome gradiću u središnjoj Bosni te poslije, intenzivno oblikovavši stajališta unutar vehabijske skupine, radikalnih islamskih sljedbenika, aktivirao jednu od najrazornijih eksplozivnih naprava u poslijeratnoj BiH.

Stihovi Johnnyja Štulića
Za Čauševića u Bugojnu tvrde da je bio i svadljiv, ali i zaljubljenik u glazbu i rock. Jedna od posljednjih poruka na Facebookovu profilu bila je upravo citat stihova Johnnyja Štulića “Hladna noć pred velike događaje, ne želim više da se sjećam”.

Čaušević je postao poznat prije četiri godine po tome što je u džamiji u Bugojnu pokušao napasti čelnika Stranke demokratske akcije Sulejmana Tihića. Potom je gostovao i na Federalnoj televiziji u Sarajevu otkrivši neskrivenu mržnju prema Amerikancima i protivljenje slanju vojnika iz Bosne i Hercegovine u Irak...

– Svatko tko pošalje vojnike protiv muslimana, otpadnik je od islama. Naša je država obična američka prostitutka. Da sam fundamentalist, opasao bih se s deset kilograma eksploziva, ušao u džamiju i raznio bih se – kazao je Haris Čaušević Oks u emisiji FTV Centralni zatvor 2006. godine u koju je pozvan zbog sukobljavanja s Tihićem. Za njega je rekao da je “izdajnik bošnjačkog naroda jer je poslao vojnike u Irak”.

Četiri godine poslije Čaušević je ipak postavio eksploziv i raznio jednoga policajca, policajka je teže ozlijeđena, a više je policajaca ranjeno.

Mozak operacije, bravar Naser Palislamović iz Ključa uspio je pobjeći i postao je najtraženija osoba. Tragovi bijega vode prema Sarajevu. Prije je uhićivan zbog posjedovanja 15 kilograma eksploziva.

Očito ga je prokazao uhićeni Čaušević koji se pokušao skloniti u masu muslimanskih hodočasnika u mjestu Ajvatovci nedaleko od Bugojna, gdje je uhićen poslije podmetanja eksplozije. Palislamović se navodno oženio sestrom Rijada Rustempašića čijoj se skupini sudi za planiranje terorističkih udara, a napad na policiju u Bugojnu trebala je biti osveta ove grupacije za njihovo uhićenje i procesuiranje pred Sudom BiH.

Čaušević je tek dio mozaika organizacija poput Aktivne islamske omladine (AIO) u kojoj se regrutiraju mladi Bošnjaci koje se uvjerava u vrijednosti svetoga rata. AIO je posebno organizirana u Bugojnu, gradiću u kojem je i protekli rat između Hrvata i Bošnjaka ostavio teške tragove.

Osveta za suđenje
Mjesta koja su spominjala kao lokacije okupljanja vehabija i selefija (obje su skupine sljedbenici radikalnog Islama) jesu Lepenica i Miljanovci kod Tešnja, Željeznog Polja i Šerića kod Zenice, Busovače, Viteza, Travnika ili Konjica i Jablanice do Gornje Maoče, gdje je nedavno provođena policijska operacija protiv vehabija ili pak džamije Kralja Fahda kod Sarajeva koja se navodi u izvještajima svih domaćih i stranih obavještajnih agencija.

Mjesta na kojima se organizirano okupljaju vehabije i selefije upravo su granična područja prema Hrvatima i Srbima u BiH.

Komentara 392

OB
-obrisani-
12:13 29.06.2010.

stevo nisi shvatio!to bi mogla biti reakcija koja me nebi iznenadila od strane vlasti BIH!

SM
SMITSMIT
12:30 29.06.2010.

VLASTI IZ SARAJEVA SU IH DOVELI... A ZA TO DOBIVALI keš.. Komedija je da neznaju što rade što jedu i što planiraju...

BO
bossman
12:08 29.06.2010.

@vehabojeb..nou shit???... ;)) imamo mi na srednjem istoku iskustva sa teroristima..i gle,sa takvima se ne \"fajtaš\" tako da čekaš da dođe na tvoj teritorij...dovoljno je otkriti tko su i predati ih legalnim lokalnim vlastima,a ako ih oni ne pozatvaraju,fino ih izložiti sankcijama jer se ne bore protiv terorizma,ako ni to ne pali..e onda zna se kako se ide...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije