Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Pitanje svih pitanja'

Tenzije na primanju: Verbalni sukob Čovića i Izetbegovića

Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
02.03.2018.
u 00:15

Predmet njihovog prijepora ponovo je bio izborni zakon odnosno njegove očekivane izmjene o čemu se već mjesecima bezuspješno pregovara.

Hrvatski i bošnjački članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović i Bakir Izetbegović uspjeli su se u četvrtak neizravno verbalno sukobiti i na primanju kojega su priredili u povodu 1. ožujka kojega se u BiH obilježava kao dan nezavisnosti.

Predmet njihovog prijepora ponovo je bio izborni zakon odnosno njegove očekivane izmjene o čemu se već mjesecima bezuspješno pregovara kako bi se odgovorilo na presudu Ustavnog suda BiH kojoj je neustavnim proglašen raniji način biranja nacionalnih zastupnika u Dom naroda parlamenta Federacije BiH.

Sada se za to traži nova formula no nema nikakvih naznaka približavanja stavova ključnih stranaka HDZ-a BiH i SDA predvođenih upravo Čovićem i Izetbegovićem.

1/11

U govoru kojega je održao pred uzvanicima u četvrtak na svečanom primanju u Predsjedništvu BiH Čović je kazao kako su izmjene izbornog zakona "apsolutni prioritet" unatoč brojnim drugim izazovima koji čekaju tu zemlju, posebice na putu približavanja Europskoj uniji a Izetbegović je to prokomentirao konstatacijom kako je njegov kolega u državnom vrhu o tome govorio bez potrebe i na "predimenzionirani" način.

"Izmjene izbornog zakona u ovom trenutku pitanje je svih pitanja, posebice jer su odluke Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu, ali i odluke Ustavnog suda BiH usko povezane s problematikom zaštite ljudskih prava, temeljnih sloboda i prava manjinskih zajednica na sudjelovanje u političkom životu", kazao je Čović.

Po njegovu sudu hrvatski narod u BiH je u poziciji u kojoj su "grubo narušena" njegova prava legitimnog predstavljanja u vlasti a takva situcija narode u BiH udaljava jedne od drugih, dovodi u pitanje vrijednosti definirane u ustavu te ugrožava autoritet institucija BIH i njenu državnost.

Izetbegović je nakon toga u izjavi novinarima taj dio Čovićeva govora ocijenio nepotrebnim.

"To je u velikoj mjeri iz kuta HDZ-a odnosno njihovih zahtjeva koji se odnose na izmjene izbornog zakona. Mislim da je ta dimenzija bila nepotrebna i predimenzionirana ", kazao je Izetbegović.

Srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić na svečanom primanju nije ni bio jer vlasti u Republici Srpskoj koja je njegova izborna baza ne priznaju 1. ožujka kao praznik.

Komentara 21

Avatar Amfilohije von kradilofije
Amfilohije von kradilofije
00:25 02.03.2018.

Ružna gesta od Izeta koji ne bi imao državu bez pomoći Hrvata... najgore od svega što mu to još uvijek nije jasno !

LE
LeandroZG
01:39 02.03.2018.

poturica gori od turcina

Avatar southman
southman
07:10 02.03.2018.

Veziru Bakiru je veći problem što Hrvati traže provođenje odluke Ustavnog suda nego što je srpsko nepriznavanje 01.03. kao dana državnosti BiH !? Pa to je totalna smijurija !? Bakire morati ćeš popustiti ili ništa od izbora, a onda ništa ni od BiH !!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije