Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Apel u ime razuma'

'Temeljni problem je preusmjeravanje nezadovoljstva na dežurnu manjinu'

Sanja Sarnavka
Foto: Zarko Basic/PIXSELL
09.11.2013.
u 21:54

Najavljeno je kako je današnjom konferencijom za novinare počela kampanja protiv širenja mržnje i netolerancije u Hrvatskoj te su pročitali "Apel u ime razuma, za Hrvatsku svih nas" u kojem je glavna tema aktualna situacija s ćirilicom u Vukovaru.

Platforma 112 i Građanski odbor za ljudska prava istaknuli su danas, povodom Međunarodnog dana borbe protiv fašizma, antisemitizma i ksenofobije, kako je temeljni problem Hrvatske činjenica da se nezadovoljstvo i strah od siromaštva uvijek uspješno preusmjeravaju na dežurnu manjinu. Kažu, jednom su to osobe istospolne orijentacije, drugi puta Srbi i tako dalje.

Najavljeno je kako je današnjom konferencijom za novinare počela kampanja protiv širenja mržnje i netolerancije u Hrvatskoj te su pročitali "Apel u ime razuma, za Hrvatsku svih nas" u kojem je glavna tema aktualna situacija s ćirilicom u Vukovaru.

"U Hrvatskoj postoje pitanja koja nas dramatično dijele i suprotstavljaju, a jednako su značajna jer njihovo nerješavanje može dovesti do ugrožavanja temeljnih vrijednosti jednog društva koje tvrdi kako želi živjeti demokraciju. Razbijanje dvopismenih ploča jedan je od gorućih problema s kojima nam se valja ozbiljno suočiti,

Ne događa se, doduše, po prvi put da svjedočimo kako su među nama ljudi koji će ugroziti temeljne vrijednosti demokracije, slobodu i sigurnost građana/ki zbog vlastitih predrasuda ili trenutačne koristi.

Raskidanje niti koje su tvorile bogatstvo življenja u multietničkom okruženju, započeto brutalnom agresijom na Vukovar u kolovozu 1991., nastavlja se, bez posustajanja, činjenjem ovog grada vječnim taocem grupa i političara kojima je mitologizacija prošlosti važnija od onoga što se događa danas, a trebalo bi osigurati bolje i sretnije sutra.

Pripadnici Stožera sigurno bi se uvrijedili da im se kaže kako razbijanjem ploča i svojim akcijama cementiraju stravična "postignuća" onih koji su Vukovar i njegov tolerantni slobodarski duh razarali prije dvadeset godina. Tada su ploče razbijane zbog latinice. Danas je neprijatelj ćirilica.

Mi mislimo da je temeljni problem Hrvatske činjenica da se nezadovoljstvo, strah od siromaštva i neizvjesne budućnosti uvijek uspijevaju vješto preusmjeriti na "dežurnu" manjinu - jednom su to osobe istospolne orijentacije koje ugrožavaju instituciju braka, drugi put Srbi koji svojim govorom i pismom vrijeđaju osjećaje stradalnika, pa će onda krivi biti Romi, pa zaposleni onima koji su bez posla...Lako je većini utvrditi tko je kriva i odgovorna manjina. Pitamo se samo tko je sljedeći?", stoji u Apelu koji je pročitala predsjednica organizacije B.a.B.e. i predsjednica Upravnog odbora Kuće ljudskih prava Sanja Sarnavka.

Komentara 38

Avatar kamenjar
kamenjar
07:09 10.11.2013.

e da su francuzi imali ovu odredbu u Ustavu nebi ih 2 milijkuna prosvjedovali na ulici kad u francuskoj je brak omogućen i homoseksualcima. Hrvatska je preduhitrila amoraliziranje društva i to vam smeta. BRAVO ZA INISIJATIVU u ime obitelji.

CV
crna vrana
11:41 10.11.2013.

Irska će u prvoj polovici 2015. održati referendum o istospolnim brakovima, 20 godina nakon što je ta većinski katolička zemlja legalizirala homoseksualnost, objavila je u srijedu irska vlada. Kako to da je u jednoj Irskoj dopušteno o navodnim temeljnim ljudskimm pravima odlučivati na referendumu , a u Hrvatskoj nije ? Evo dokaza da su Platformaši i nihovi istomišljenici puki LGBT lobisti, te da im demokracija zadnja rupa na svirali .

ZW
zweistein
07:40 10.11.2013.

temeljni problem im je što nisu "odradile posao" u hrvatskoj te nevladine provladine strane plaćeničke udruge pa im sada visi financiranje iz tih fondova. "grebe" se njima za prava manjina.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije