Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
K. Grabar-Kitarović:

'Temelji moderne Hrvatske imaju čvrste korijene u antifašizmu i obrambenom Domovinskom ratu'

Zagreb: Kolinda Graba-Kitarović i Reuven Rivlin dali izjave nakon sastanka
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
1/11
24.07.2018.
u 12:38

- Povijest nije uvijek laka jer se događaju loše stvari. Ali, isto tako u prošlosti imamo puno heroja - pravednika među narodima. I svaki od tih Hrvata je svjetlost u mraku - kazao je Reuven Rivlin

Prije svega želim naglasiti kako demokratski temelji moderne Hrvatske imaju čvrste korijene u antifašizmu i obrambenom Domovinskom ratu u kojemu se Hrvatska, kao suverena država branila od napada. To se jasno navodi u hrvatskom Ustavu, koji istodobno jamči i štiti temeljne demokratske vrijednosti svih hrvatskih građana - vladavinu prava, ljudska prava, prava manjina, istaknula je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović nakon današnjeg sastanka s izraelskim kolegom Reuvenom Rivlinom u Zagrebu.

Svaka hrvatska Vlada do danas je iskazala duboko poštovanje za sve žrtve Holokausta. Hrvatska vrlo ozbiljno shvaća svoju suradnju sa svim institucijama, u Izraelu i drugdje, čime se čuva spomen na Holokaust i žrtve Holokausta, te je uzastopno dokazala svoju aktivnu i duboku predanost globalnoj odlučnosti u borbi protiv antisemitizma.

- Hrvatsko društvo, kao i svako drugo demokratsko društvo, vodi svoj unutarnji dijalog o povijesnim pitanjima, često vrlo emocionalno, prvenstveno zato što mnogi građani imaju bolno iskustvo iz različitih razdoblja hrvatske povijesti - dodala je predsjednica te ponovila kako će s predsjednikom Rivlinom sutra posjetiti memorijalno spomen područje Jasenovac i time odati počast svim žrtvama.

Izraelski predsjednik je u kratkom govoru čestitao na postignuću na Svjetskom prvenstvu u nogometu te se našalio kako je "došao po savjet za izraelsku nogometnu reprezentaciju".

Zagreb: Kolinda Graba-Kitarović i Reuven Rivlin dali izjave nakon sastanka
1/10

Govoreći o prošlosti istaknuo je kako "moramo učiti iz naše zajedničke prošlosti".

- Povijest nije uvijek laka jer se događaju loše stvari. Ali, isto tako u prošlosti imamo puno heroja - pravednika među narodima. I svaki od tih Hrvata je svjetlost u mraku - kazao je.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović naglasila je kako Hrvatska i Izrael kao mediteranske zemlje trebaju istražiti svaku mogućnost jačanja suradnje između sjevernih i južnih obala. Jačanje i produbljivanje suradnje moguće je u svim područjima - gospodarstvu, sigurnosti, znanosti i visokoj tehnologiji, kulturi.

- Naše dvije zemlje dijele brojne sličnosti: one nisu velike, smještene su u povijesno turbulentnim regijama i prolaze kroz tranzicijsko razdoblje - kazala je.

Posve je jasno kako nabava borbenog zrakoplova F-16 Barak dovodi našu obrambenu suradnju i odnos na jednu potpuno novu razinu. Sigurno možemo reći kako ovdje nije samo riječ o prodaji vojne opreme, nego i prvom koraku ka dugotrajnom strateškom odnosu Hrvatske i Izraela, dodala je predsjednica.

- Ministarstvo obrane zadovoljno je trenutačnim pregovorima koji vode prema sklapanju ugovora i ja sam više nego optimistična kako će konačni ugovor o isporuci zrakoplova F-16 Barak biti potpisan najesen. Isto tako vrlo sam zadovoljna što postoji veliki interes za buduće investicije i suradnju izraelske obrambene industrije u Hrvatskoj. Postoji golem potencijal za uspostavljanje obostrano korisnih odnosa između naših industrija i obrambenih sektora. Držim da će se naša obrambena suradnja proširiti i izvan područja industrijske suradnje - kazala je Kolinda Grabar-Kitarović.

Pogledajte: Naš pilot Željko Ninić prvi put pilotirao zrakoplovom F-16:

Zagreb: Kolinda Graba-Kitarović i Reuven Rivlin dali izjave nakon sastanka Zagreb: Kolinda Graba-Kitarović i Reuven Rivlin dali izjave nakon sastanka
1/11

Komentara 190

FR
franjo
15:25 24.07.2018.

Jedan je temelj a to je domovinski rat a sve ostalo je sluge drugima. Ostavite se tog Tzv.antifašizma jer u to nitko ne vjeruje osim još nekolicine komunističkih šumskih razbojnika i diktatora.

Avatar Ernest_Fulir
Ernest_Fulir
14:02 24.07.2018.

Teza da Hrvatska počiva na antifašizmu je cista floskula, ako antifašizam interpretirate onako kako se u Hrvatskoj to radi od 1945.Povjesničar Norman Davies, u svojoj knjizi Europe at War 1939–1945: No Simple Victory argumentira da antifašizam nije koherentna politička ideologijaa već prije "prazna kutija", i čisti "politički igrokaz" stvoren od Josifa Visarionoviča Staljina, te proširen Sovjetskom propagandom u pokušaju da se stvori dojam da će se zapadni demokratski lideri, u pridruživanju SSSR-u na platformi protiv fašizma, politički suglasiti sa komunizmom i "diktaturom proletarijata". Sir Winston Churchill jedini nije nasjeo na Staljinov trik, dok su ostali zapadni lideri uglavnom uletjeli u zamku. Da je Churchill bio u pravu, pokazalo se kad je sovjetski "antifašizam" pokazao svoje pravo lice u Molotov-Ribbentrop paktu u kojem su SSSR i Treći Reich dogovorno koordinirali agresiju nad Istočnom Europom. Možete li danas reći o Churchillu da je fašist? Sigurno ne. Ali čovjek je odbio biti "antifašist" onako kako je to postavio Staljin. Antifašizam, dakle, nije ni komunizam, ni socijalizam, ni SKJ, ni SKH, ni SDP, ni Josip Broz, ni Ivica Račan, ni Zoran Milanović a najmanje Bernardic. Antifašizam je etička vrijednost čovjeka bez obzira na vjeru ili političko usmjerenje. Vjernik može biti antifašist (antifašističke vrijednosti su tek manji podskup vrijednosti npr. katoličanstva). Desničar može biti antifašist. Konzervativac može biti antifašist.

JP
josip.pivar11
16:22 24.07.2018.

Kaj se stalno mučite s tim antifašizmom. Pa u Hrvatskoj ne može biti antifašista kad nema niti fašista. A to što se ovim lijevima priviđaju fašisti malo je teža bolest iz obiteljskog nasljeđa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije