Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sutra u Večernjem

Televizijska sučeljavanja mogla bi odlučiti pobjednika predsjedničkih izbora

RTL-ovo sučeljavanje kandidata Kolinde Grabar Kitarović i Zorana Milanovića
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
01.01.2020.
u 19:30

Ni Grabar-Kitarović ni Milanović u prvoj debati nisu uspjeli postići ključni cilj – pridobiti nove birače

Utječu li i koliko televizijske debate na ishod izbora za predsjednika države, pitanje je koje se u tjednu kada je jedna takva debata na RTL-u već održana, danas će i druga na HRT-u, a u petak navodno i na Novoj TV itekako nameće.

Nema nikakve sumnje da su debate moćno komunikacijsko “oružje”, a čuvena debata prije američkih izbora 1960. godine Nixon – Kennedy, nakon koje je Kennedy prešao u vodstvo, najbolji je dokaz da daljinski upravljač itekako može utjecati na to tko će slaviti. Debate su nešto što se gleda, pogotovo kada su kandidati atraktivni, a koliko su bili atraktivni aktualna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i Zoran Milanović, najbolje govori to da je njihov duel na RTL-u pratilo gotovo 900 tisuća ljudi. Zato ne čudi da se o tome kako se tko ponašao i tko je što rekao u debati analiziralo i u društvima u novogodišnjoj noći.

I sami stručnjaci za političku komunikaciju slažu se da debate itekako mogu presuditi izbore. Pogotovo u situacijama kada su protukandidati izjednačeni, a što je upravo slučaj s izborima koji nas čekaju ove nedjelje. Osim toga, istraživanja pokazuju da čak četvrtina birača donosi odluku o tome za koga će glasovati baš u završnici kampanje, a od toga njih oko deset posto na biralištu. Što znači da se ti birači, ističe Večernjakov analitičar Božo Skoko, ne boje stranačke stege, nisu opterećeni ideologijama i ne može ih se svrstati u lijevi ili desni tabor.

>>Cijeli članak pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista od četvrtka ili u našem e-izdanju.

Ne propustite i ostale teme:

>>Thompsonovi suradnici kritiziraju Škoru: ‘Marko sigurno neće podržati Milanovića’

>>Umro Damir Mihanović Ćubi: Otišao je još jedan glumac i glazbenik. Na Oliverovu sprovodu rekao je: “Ja sam sljedeći”

>>Država mladima oprašta 700 mil. kuna poreza

>>Pet supernamirnica za tjedni jelovnik u novoj godini: komorač, slanutak, bundeva, srdela i avokado

Ključne riječi

Komentara 4

ZA
zarko815
22:18 01.01.2020.

Može li normalan Hrvat dati svoj glas abnormalnom ?

KA
Kal
23:18 01.01.2020.

Ove debate samo podižu gledanost TV a da nam kandidati imaju što novo ponuditi nemaju, tko misli izaći na izbore taj je već odlučio i bez debata kome će dati glas.

Avatar Drazen Klaric
Drazen Klaric
22:40 01.01.2020.

Hm, osmjesi govore više od tisuću riječi. Mi neznamo, mi nemožemo, mi smo isti, mi se ne volimo, ali, GLASAJTE ZA MENE.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije