Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VELIKI BROJ ZAHTJEVA

Telefoni su zagušeni: Propusnice se traže i za hranjenje pasa, svinjokolju...

Policija na punktovima diljem Hrvatske provjerava propusnice
Foto: Marko Dimic/PIXSELL
1/4
23.12.2020.
u 22:02

Problem je što je samo 13 posto zahtjeva stiglo preko sustava e-Građani, a sve ostalo pretežno preko e-mailova

Najčešće se traže zbog odlaska na posao, poslovnih putovanja i obilaska roditelja. Županijski stožeri civilne zaštite i danas su bili zagušeni pozivima i mailovima građana koji su tražili propusnicu za kretanje među županijama. Ministar unutarnjih poslova i voditelj Stožera civilne zaštite Davor Božinović rekao je da je danas do 10 sati zaprimljeno gotovo 97.000 zahtjeva za e-propusnicama, od kojih je 36.000 odbijeno. Taj će broj vjerojatno biti i veći jer je u prvom valu od 55.000 zahtjeva odbijeno oko 60 posto.

– Izdajemo propusnice samo za odlazak na posao i s posla te ako netko ima zakazan liječnički pregled ili operativni zahvat u zdravstvenoj ustanovi u drugoj županiji. Za putovanje u hotele i druge smještajne kapacitete nismo nadležni, automatizmom odbijamo takve zahtjeve i savjetujemo građanima da se jave Ravnateljstvu civilne zaštite. Mi, dakle, kao Županijski stožer imamo pravo izdavanja propusnica samo za dva slučaja – kaže Josip Grivec, načelnik Stožera civilne zaštite Međimurske županije. Kaže da im telefoni stalno zvone.

– Zagušeni smo telefonskim pozivima. Probamo biti na usluzi koliko možemo. No, ne možemo im odobriti propusnicu ako moraju u susjednu županiju hraniti pse i mačke, a bilo je i takvih obrazloženja. Upućujemo ih Ravnateljstvu jer mi tu nemamo ingerencije – pojašnjava Grivec. Stožer civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije u dva je dana zaprimio preko 800 zahtjeva za propusnice za kretanje između županija. Prioritet imaju osobe koje trebaju putovati iz opravdanih medicinskih razloga.

VIDEO Policijski službenici Šibensko-kninske županije na punktovima kontroliraju propusnice

U Stožeru ističu da se prema internom naputku većina zahtjeva rješava pri Ravnateljstvu civilne zaštite RH, dok županijski Stožer rješava zahtjeve pacijenata koji trebaju medicinsku skrb i putovanja na posao i s posla, ako je obavljanje posla neophodno i ne može se obaviti od kuće. Mole građane za strpljenje i poručuju da će zahtjevi biti riješeni u najkraćem mogućem roku. U stožerima diljem Hrvatske odgovaraju na brojne upite građana, poput onog trebaju li propusnice i maloljetnicima u pratnji odrasle osobe koja ima valjanu propusnicu. Odgovor je – ne trebaju.

Propusnice ne trebaju ni osobe koje se vraćaju u mjesto svog prebivališta ili boravišta. Građani traže propusnice za odlazak u vikendice u drugoj županiji, posjete rodbini i prijateljima, poljoprivredne radove, pa i odlazak na – svinjokolju. Propusnica se ne može dobiti radi posjeta roditeljima starije dobi u drugoj županiji jer to je rizik za širenje bolesti koji nije neophodan. Na pogreb se može samo najužem članu obitelji.

U Varaždinskoj županiji četiri se osobe javljaju od ponedjeljka na telefonske pozive građana. Zahtjevi stižu i preko e-mailova. Nažalost, mali broj građana, kaže načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Robert Vugrin, koristi se sustavom e-Građani.

– Sve što ide preko sustava e-propusnica u radnom vremenu rješava se unutar desetak minuta. Nema čekanja na odgovor. Problem je što je samo 13 posto zahtjeva stiglo na taj način, a sve ostalo pretežito preko e-mailova. To je žalosna spoznaja. Ljudi nakon proljeća, kad su se prvi put počele izdavati propusnice, nisu to iskoristili za aktiviranje usluge e-Građani koja se može koristiti i za druge namjene, a ne samo za izdavanje propusnica. Trebalo bi o tome provesti neku nacionalnu kampanju – smatra Vugrin.

Komentara 18

SN
snicl
22:19 23.12.2020.

Hdz se vratio u svoje totalitarne temelje..ah nostalgija tito partija hdz Armija.

Avatar zbog udbE HDZ i SDP Beskucnik
zbog udbE HDZ i SDP Beskucnik
22:50 23.12.2020.

pred izbore ce van dat secera poslje izbora soli i tako u krug ha,ha,ha

VL
_________
23:20 23.12.2020.

Stožer biseri na čelu s Velikim Vođom su nas bez ikakve potrebe doveli u ovu situaciju. Svojim službama ste u vrijeme blagdana nametnuli uzaludan posao i prekovremene, a građanima ograničili Ustavom zajamčena prava. Jeste li ponosni na sebe? Nadam se da ćete isto tako ponosno odgovarati za svoje postupke kad krenu tužbe.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije