Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Opasnost

Tek izgrađena brana jezera kod Opatovca počela puštati vodu

jezero
AFP
09.10.2010.
u 20:53

Prilikom probnog punjenja brane akumulacijskog jezera kod Opatovca, sela između Vukovara i Iloka, pojavilo isticanje vode radi čega su Hrvatske vode odmah započele sa ispuštanjem vode iz jezera.

U dopodnevnim satima danas se prilikom probnog punjenja brane akumulacijskog jezera kod Opatovca, sela između Vukovara i Iloka, pojavilo isticanje vode radi čega su Hrvatske vode odmah započele s ispuštanjem vode iz jezera.

Prema riječima Zorana Đurokovića, direktora Hrvatskih voda u Osijeku, isticanje vode zamijećeno je kroz temeljne ispuste što ukazuje na određene tehničke probleme koji se moraju otkloniti kako bi se spriječila dalja erozija brane u njenome podnožju.

- Ukupan kapacitet jezera je milijun kubnih metara vode a do sada smo, od proljeća kada je obavljen tehnički pregled, napunili nekih 250.000 kubnih metara vode. Započeli smo sa pražnjenjem jezera kako bi smanjili opterećenje brane. Neophodno je da stabiliziramo situaciju kako bi se otklonila bilo kakva opasnost za naselje Opatovac i njegove građane - rekao je Đuroković.

Dodao je da je za sada nepoznato što se dogodilo da brana počne puštati te da će uslijediti ekspertiza projekta i brane kako bi se pronašao uzrok problema. Razmišlja se i o mogućnosti da se angažiraju ronioci koji bi pokušali utvrditi razloge puštanja vode tek izgrađene brane.

Đuroković je istakao da za sada nema nikakve opasnosti za građane Opatovca, obzirom da su Hrvatske vode na vrijeme uočili problem, ali i da u slučaju većih oštećenja i puknuća vode postoji opasnost za obiteljske kuće u Opatovcu koje se nalaze u podnožju. Brana akumalacijskog jezera završena je u proljeće ove godine i građevinski radovi su pod garancijom od dvije godine. Visina brane iznosi oko 10 metara a u njenu izgradnju je uloženo oko 15 milijuna kuna.

Izgradnja akumulacije Opatovac započela je 2007. godine. Iz akumulacije će se navodnjavati između 500 i 750 hektara poljoprivrednih površina na području općine Lovas pod koju administrativno potpada Opatovac. Sa problemima oko propuštanja brane tijekom dana upoznata je i većina mještana Opatovca koji sa strahom gledaju u smjeru brane i vode unutar akumulacijskog jezera.

- Prije mjesec dana jedan od mještana je govorio da nešto nije u redu sa branom i da pušta vodu. Međutim, tada mu nitko nije vjerovalo ali su se njegove tvrdnje nažalost pokazale kao istinite. Mještani su u strahu jer ukoliko bi krenula sva ta voda brojne obiteljske kuće bi bile poplavljene. Bila bi to katastrofa za nas, rekao je Andrija Pole iz Opatovca.

Komentara 29

OB
-obrisani-
09:33 10.10.2010.

propušta zato jer ste otjerali ljud ekoji znaju nešto proračunati,a zaposlili podobne nepismene kradezenjarske čobančine

OR
orisis
11:54 10.10.2010.

kao i onaj brod za Bienale u Veneciji...

Č7
čvor2.76
08:27 10.10.2010.

Jel pušća?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije