Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 36
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Tehnologija u službi očuvanja šuma - zaposlenici Telemacha Hrvatska u akciji pošumljavanja dronovima

Telemach Hrvatska
08.04.2022.
u 09:51

Samoklijajuće kuglice sa sjemenom hrasta lužnjaka, koje su izradili zaposlenici Telemacha Hrvatska, namijenjene su za pošumljavanje teško dostupnog opožarenog područja uz pomoć dronova

Zaštita i obnova okoliša te ulaganje u zajednicu temeljni su stupovi društveno odgovornog poslovanja Telemacha Hrvatska koji s namjerom očuvanja okoliša provodi projekt obnavljanja devastiranih šumskih područja. Posvećen cilju da korisnicima omogući usluge temeljene na najnaprednijim tehnologijama, Telemach se i kroz projekt pošumljavanja naslanja na napredna i inovativna tehnološka rješenja, u ovom slučaju ona koja omogućuju pošumljavanje iz zraka, uz pomoć dronova.

U sklopu projekta zaposlenici Telemacha su u Grubišnom polju educirani o važnosti i značaju šuma za ekosustav te su ručno izradili kuglice sa sjemenom hrasta lužnjaka usmjerene u pošumljavanje 10.000 m2 opožarenog područja Oklaja u Šibensko-kninskoj županiji uz pomoć dronova.

„Naši zaposlenici, kao i naša kompanija, razumiju potrebe ulaganja u zajednicu, kao i potrebe zajedničkog rada na očuvanju okoliša, održivosti i očuvanju prirodnih ljepota Hrvatske. Ovim projektom želimo dati svoj doprinos obnovi devastiranih područja, da ih što prije obnovimo te potaknemo svijest o potrebi zaštite šuma. Šume se ne nazivaju bez razloga „plućima svijeta“ – njihovo je očuvanje i održavanje ključ pozitivnih promjena ekološke slike planeta Zemlje. Kao društvo i pojedinci svojim dijelom možemo u tome pomoći te su upravo ovakve aktivnosti ono u čemu ćemo kao društveno odgovorna kompanija ustrajati“, izjavila je Andrea Šalinović, CSR koordinatorica Telemacha Hrvatska.

Sijanje dronom značajno je djelotvornije od prirodnog procesa – u odnosu 10 posto sjemenki koje prirodnim putem proklijaju u biljke, ovim putem učinkovitost raste do čak 40 posto. Razlog tome dijelom je i u samom sastavu kuglice za sadnju, koji osim sjemenke biljke sadrži i omot od mase u kojoj ima gline, humusa, pijeska, gnojiva te sjemena trave, ali i čilija. Tako sjemenka, kad se izbaci dronovima iz zraka, može preživjeti do trenutka klijanja, a ovime ju se štiti od prirodnih uvjeta koji bi ju mogli uništiti, kao i od životinja koje bi ju mogle pojesti. Ovaj projekt Telemach Hrvatska provodi u suradnji s partnerom Magic Forest.

Pošumljavanjem se obnavljaju prirodne vrste šuma prisutne na određenom području te se podiže proizvodnja kisika, potiče se i oporavak cjelokupnog ekosustava vezanog za šumska područja. Time dolazi do povećanja bioraznolikosti kukaca, ptica i drugih životinja, čime se uništena područja obnavljaju puno brže nego što bi se obnovila bez ljudske intervencije.

Telemach Hrvatska njeguje održivo poslovanje, čuva i revitalizira okoliš te nastoji smanjiti svoj ugljični otisak pa je i ovaj projekt u skladu s Telemachovom misijom te uredbom Europske komisije prema kojoj je potrebno zasaditi najmanje tri milijarde stabala na području Europske unije kako bi se ostvarili ciljevi Zelenog plana.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije