Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
INVESTIRAJU 200 MILIJUNA EURA

Tehnika će za Kineze obnoviti zgradu bivše političke škole u Kumrovcu

Kumrovec: Potpuno devastirana zgrada bivše Partijske škole Josip Broz Tito
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
1/5
23.08.2019.
u 06:38

Na jučer održanoj Glavnoj skupštini u Nadzorni odbor Tehnike izabrani su Zvonimir Zlopaša koji će biti i predsjednik NO-a, Hrvoje Markovinović, koji je imenovan za zamjenika predsjednika NO-a, te Tomislav Bronić, Andrej Tolušić, Pero Buljan i Hrvoje Jelinić. Mandat članovima Nadzornog odbora traje četiri godine, računajući od 22. kolovoza 2019.

Na Glavnoj skupštini zagrebačke građevinske tvrtke Tehnika, koja je održana jučer, provedene su promjene koje su se nedavno dogodile u vlasničkoj strukturi te kompanije. Tako je u Nadzorni odbor imenovan Zvonimir Zlopaša, direktor i osnivač tvrtke Luxury Real Estate koja je od radnika Tehnike kupila 20 posto dionica tvrtke. Zlopaša je i novi predsjednik NO-a Tehnike. On je i dopredsjednik Kinesko-jugoistočnoeuropske poslovne asocijacije (CSEBA), a kako doznajemo od dobro upućenih izvora Luxury Real Estate nema direktne poveznice s kineskim ulagačima, ali ima indirektne s obzirom na tijesne veze te poslovne asocijacije s Kinom.

Predstečajna nagodba

Stoga će Tehnika s novim suvlasnicima, kako nam kažu naši sugovornici, gurati na kinesko gorivo. Tako će, među ostalim, sudjelovati u realizaciji kineskih projekta u Hrvatskoj i to prije svega onih u koje je uključena poduzetnica Jiang Yu. A to su, primjerice, obnova zgrade bivše političke škole u Kumrovcu, zatim projekti u segmentu zdravstvenog turizma u Krapinskim Toplicama, stadiona u Velikoj Gorici, projekata u Osijeku i Dubrovniku, gradnja luksuznih vila u Istri... Gospođa Yu planira, inače, u Hrvatsku uložiti 100 milijuna eura, a investitori koje je okupila oko svoje tvrtke Z-Run još najmanje toliko.

Tehnika je trenutačno u procesu predstečajne nagodbe, a njezini novi suvlasnici smatraju da je razumni rok za okončanje tog procesa kraj ove godine i da će tvrtka tada dobiti priliku za novi, svježi start.

No svjesni su, kažu naši sugovornici, da je predstečajna nagodba vrlo osjetljiv proces i da će neki vjerovnici biti tvrdi pregovarači te da neće biti skloni otpisati veliki dio svojih potraživanja. Problem im pri tome predstavljaju i , kako kažu, kosturi iz ormara koji se gotovo svakodnevno pojavljuju i to od prije 10 do 15 godina. U posljednje tri-četiri godine, kažu, nije bilo takvih problema u poslovanju tvrtke. Naši sugovornici kažu da se očekuje da tvrtka već sljedeće godine ostvari povećanje prihoda, a da poslovanje stabilizira u sljedeće dvije do tri godine. Tehnika je lani ostvarila gubitak od 239,4 milijuna kuna, a naši sugovornici kažu da s “kineskim gorivom” može svake godine ostvarivati dobit veću od 30 milijuna kuna te da bi tako mogla održivo poslovati.

Tehnika bi trebala sudjelovati i u drugim kineskim projektima u Hrvatskoj, navode dobro upućeni, pa su tako već uspostavljeni kontakti s kineskim tvrtkama koje su zainteresirane za velike infrastrukturne projekte poput onih u željeznici. Osim u Hrvatskoj, tvrtka cilja i da bude podizvođač radova na velikim projektima u regiji, odnosno u susjednim zemljama gdje ne postoji jaka domaća građevinska operativa. Cilj su i poslovi u EU pa tako naši sugovornici kažu da tvrtka već u Švedskoj surađuje na projektima stanogradnje, a sad će se samostalno javljati na takve natječaje. Iako sad kineski kapital nije direktno ušao u Tehniku, naši sugovornici kažu, da se može očekivati u srednjoročnom razdoblju da tvrtka dobije većinskog kineskog vlasnika.

No zbog teškog stanja u kojeg je upala, Tehniku je u zadnje vrijeme napustilo dosta ljudi, ali u zadnja tri do četiri mjeseca, doznajemo, ubrzano se zapošljavaju novi radnici. S obzirom da u Hrvatskoj postoji problem s manjkom radne snage, pogotovo u građevini, zapošljavaju se radnici iz uvoza. U sljedećih pola godina namjerava se zaposliti još 50 do 60 novih ljudi. Tvrtka trenutačno zapošljava oko 330 ljudi.

Porasla vrijednost dionice

Na domaćem tržištu kapitala već se mjesecima provlače kuloarske informacije o kineskim interesima u novoj vlasničkoj strukturi Tehnike. A to se odrazilo na vrijednost dionica Tehnike koja je je u posljednjih nekoliko tjedana u stalnom porastu. Dionice Tehnike su u odnosu na kraj lipnja više nego dvostruko jače, a upućeni igrači na tržištu kažu da je posljednji snažni zamah zabilježen upravo početkom kolovoza kad je objavljeno kako je Luxury Real Estate postao vlasnik 20 posto dionica Tehnike. 

Komentara 31

KO
KomentatorEU
07:29 23.08.2019.

Zar nije propala tehnika ?? Tko će radit onih par ljudi predpenzionera sto nije znslo pobjeć ko oni malo mlađi ?

48
48193
06:56 23.08.2019.

Sada kad bude obnovljena ta zgrada kao iostalo od ostatka komunizma i ljubičice bijele , procvast če turizam , a pogotovo če antife sa petokrakama na čelu veličine šake imati gdje održavati svoje dernke sa kozaračkim kolom a kinezi čeče okolo pljeskati i diviti se kulturi hrvatske hahahahahaha

Avatar Krabat
Krabat
07:24 23.08.2019.

I u kumrovec treba dojti 25.05. isto tak ko i u uzdolje i namazati malo te zvezdaše, ljubitelje maršala i šumske razbojnike

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije