Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Analiza
Povratak na članak

Teatar apsurda: da spasi ljudski život, hitna svjesno krši radne obveze i ovlasti

Liječnici i medicinske sestre u svemu tome su najmanje krivi. Oni uglavnom daju sve od sebe i snalaze se u okvirima koji nisu razrađeni, s propisima koji im vežu ruke i s odlukama lokalnih političara kojima je javnim novcem važnije namiriti podobne

Komentari 24

Avatar navijač
navijač
07:28 20.08.2018.

Koliko je tek zakona svjesno prekršio Riječki gradonačelnik i policja grada Rijeke skrivavši pijanu SDP- ovku pročelnicu , koja je izazvala prometnu nesreću (istina "nesvjesno") , i pobjegla s mjesta nesreće? Kasnije je zbog i toga autom ubila nedużnog. čovjekaovjeka i opet su je skrivali dok nisu novinari objavili ime. Zato gad Obersnel kao ni ostali SDP- ovci u gradskoj policiji itd... Nikada nisu prozvani da daju ostavke. Ovdje se i iz aviona vidi o čemu je riječ. Propala vam je jugoslavija bjednici.

VL
MI
mica1111
07:01 20.08.2018.

...evo još jednog veleučenog članka...ovdje se radi o HITNOJ pomoći...i tu već sama riječ govori da je nešto žurno,urgentno,situacija kad je ugrožen ljudski život,a to znači da je i čovjek u smrtnoj opasnosti.Zadatak je hitne intervencije da se na licu mjesta pacjentu pruži pomoć koja će ga održati na životu i što prije prevesti do bolnice,gdje mu onda predstoji detaljna obrada.Kako se ovdje vidi mi već imamo obučene bolničare i sestre u timovima 2 koji se samo ne zovu paramedikusi,i djeluju u okviru onoga što im propisi dozvoljavaju.Očekivati da je hitna supermen koji dolazi u svuda i u svim prilikama je neralno,još manje da će svakog spasiti.Uostalom naša hitna je u EU prosjeku.Da može bolje,zasigurno,al da je toliko loše kako novinari prikazuju je samo stvar političkih opcija.

VL
CR
crocro
08:28 20.08.2018.

Mogu se donositi propisi ovakvi ili onakvi. Zašto se sve mora preslikavati iz zemalja koje su ukinule nazočnost lioječnika pri intervenciji hitne pomoći. Sestre, razni tehničari i ostali članovi ekipe hitne pomoći, ipak nisu liječnici i nisu završili medicinski fakultet i stručne specijalizacije a samim time nemaju dovoljno znanja za prepoznavanje stanje pacijenta kojem treba pružiti hitnu medicinsku pomoć. I što ako oni odluče da pacijent mora u bolnicu i time se izgubi 15-20 minuta što u nekim okolnostima može biti odlučujuće za život ili smrt pacijenta. A da je u ekipi bio liječnik mogao je na mjestu poduzeti mjere za spas pacijenta. Dakle, hitna medicinska služba ne može se definirati kao takva bez liječnika. U tome je suština hitne službe, da u timu ima liječnika koji pruža prvu pomoć, nikakvi medicinski tehničari ili medicinske sestre. U krajnosti medicinske sestre i tehničari ne bi mogli biti odgovorni za ne daj Bože, smrt pacijenta. Oni nisu educirani na nivou liječnika. Pacijenti zaslužuju pregled liječnika. Ali problem je u nečemu drugome. Nema liječnika! A zašto nema liječnika? Zato što odlaze u druge zemlje. A zašto odlaze u druge zemlje? Zato je su tamo adekvatno stimulirani za svoj rad. A zašto kod nas nisu adekvatno stimulirani za svoj rad kako bi ostali u svojoj zemlji? E, tu nemam odgovor. Možda i zbog toga što netko prosuđuje da neka druga zanimanja ili političke pozicije zaslužuju veće plaće od liječnika od kojih nam ovisi život. Zato nedostaje liječnika.

VL
Avatar STRIKOMAN
STRIKOMAN
08:17 20.08.2018.

Seru, seru. U sezoni kiselih krastavaca kad se dogodio nemili slučaj s nesretnim mladićem, svi osuli paljbu po hitnoj. Neće valjda resorni ministar sa vozačem dežurati u Ministarstvu i čekati, ne daj Bože kad se kome digne. Da se sustav može popraviti i dograditi s poboljšicama, da i triba. Kad se dušobrižničke udruge i oporbenjačka kamarila dignu na zadnje noge, e to je već nešto posebno. Osobito kada se u eter triba "reći nešto pametno" što i vrapci na grani cvrkuću.

VL
Avatar Perkovic Paraga
Perkovic Paraga
13:02 20.08.2018.

Kampanja se nastavlj, besposlen pop i jariće krsti:)

VL
DO
doktorica
08:11 20.08.2018.

ne očekuje se valjda da vozač HP pruža hitnu pomoć ako nije za to educiran

VL
VI
Vito
09:10 20.08.2018.

nije smio intervenirati izvan bolničkog kruga, već je trebao čekati dolazak hitne pomoći! ::: Niste trebali odlaziti toliko daleko od Zagreba - dovoljn je otići do Traumatologije u Draškovićevoj ulici u Zagrebu i piutati liječnike te bolnice pa da vamm opisuju godine istog scenarija - gledaju kroz prozor i ne smiju pomoći unesrećenima na križanju Draškovićeve i Boškovićeve u Zagrebu - zašto??? __ Zato što im je zabranjeno -ZAKONOM ZABRANJENO - nisu djelatnici hitne pomoći i ne smiju napuštati radno mjesto kao bi pružili pomoć unesrećenima u prometnoj nesreći ispred njihove bolnice. __ No, sami ste izabrali pljačkašku organizaciju pred sudom osuđenu za pljačku Hrvatske, tako da početak "analize" - Teatar apsurda - ima barem malo smisla, pogotovo kad pljačkaši i dalje vladaju Hrvatskom bez imalo "novinarske zabrinutosti" __ Zašto to ne analizirater???

VL
VI
Vito
08:58 20.08.2018.

Sustav je funkcionirao, umirujuća je formula koja bi nam trebala dokazati da je sve pod kontrolom i da u ovoj zemlji sve radi poput urice. ::: PA to je točno do zadnje sekunde __ od 1989.g. do 2000.g. pa zatim od 2004.g. do 20011.g. te od 2015.g. do danas sustavom upravlja pljačkaška organizacija pred sudom osuđena za pljačku Hrvatske. __ Takav sustav toj organizaciji funkcionira i dokazuje da je sve pod kontrolom i da u ovoj zemlji sve radi poput urice. __ Čak su i prosvjednike zatvorili, što se u demokraciji uredno događa, jer je nezamislivo da institucije ne rade svoj posao, kad ma toliko gladnih u Hrvatskoj, dok kriminalci ne mogu uživati u plodovima svoje pljačke zbog prosvjeda i prosvjednik/ca

VL
NE
nevjerujženikojalaže
09:18 20.08.2018.

hitno hdz&sdp nezvaničnu koaliciju na hitnu i napraviti im transfuziju sivih stanica, zaštekali su u yugi.

VL
IB
iva.begovic
09:40 20.08.2018.

Odgovor na sva pitanja iz članka, dan je u zadnjoj rečenici.

VL
TA
tantric
08:40 20.08.2018.

Vlada nema novaca za platit liječnike ali ima za plaće 17 trolova koji truju cinizmom javni prostor na večernjaku.

VL
CR
CrniP
07:32 20.08.2018.

Dobar članak. Žalosno je da internu provjeru (reviziju) sustava ne radi novinar (unutar svojih mogućnosti), a ne struka.

VL
NO
nogogaz
06:59 20.08.2018.

A da bi nasa balkanska hdz kraljica tribala hitnu u nekoj vukojebini.....sogurno bi i ona cekala, ili se varam?

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.