Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
136 1°C

U svakom dijelu svijeta listajte Večernji list uz e-novine!

Pretplatite se
 • Avatar navijač
  navijač:

  Koliko je tek zakona svjesno prekršio Riječki gradonačelnik i policja grada Rijeke skrivavši pijanu SDP- ovku pročelnicu , koja je izazvala prometnu nesreću (istina "nesvjesno") , i pobjegla s mjesta nesreće? Kasnije je zbog i toga autom ubila nedużnog. čovjeka ... prikaži još!ovjeka i opet su je skrivali dok nisu novinari objavili ime. Zato gad Obersnel kao ni ostali SDP- ovci u gradskoj policiji itd... Nikada nisu prozvani da daju ostavke. Ovdje se i iz aviona vidi o čemu je riječ. Propala vam je jugoslavija bjednici.

 • mica1111:

  ...evo još jednog veleučenog članka...ovdje se radi o HITNOJ pomoći...i tu već sama riječ govori da je nešto žurno,urgentno,situacija kad je ugrožen ljudski život,a to znači da je i čovjek u smrtnoj opasnosti.Zadatak je hitne intervencije da se na licu ... prikaži još! mjesta pacjentu pruži pomoć koja će ga održati na životu i što prije prevesti do bolnice,gdje mu onda predstoji detaljna obrada.Kako se ovdje vidi mi već imamo obučene bolničare i sestre u timovima 2 koji se samo ne zovu paramedikusi,i djeluju u okviru onoga što im propisi dozvoljavaju.Očekivati da je hitna supermen koji dolazi u svuda i u svim prilikama je neralno,još manje da će svakog spasiti.Uostalom naša hitna je u EU prosjeku.Da može bolje,zasigurno,al da je toliko loše kako novinari prikazuju je samo stvar političkih opcija.

 • crocro:

  Mogu se donositi propisi ovakvi ili onakvi. Zašto se sve mora preslikavati iz zemalja koje su ukinule nazočnost lioječnika pri intervenciji hitne pomoći. Sestre, razni tehničari i ostali članovi ekipe hitne pomoći, ipak nisu liječnici i nisu završili medicinski fakultet ... prikaži još! i stručne specijalizacije a samim time nemaju dovoljno znanja za prepoznavanje stanje pacijenta kojem treba pružiti hitnu medicinsku pomoć. I što ako oni odluče da pacijent mora u bolnicu i time se izgubi 15-20 minuta što u nekim okolnostima može biti odlučujuće za život ili smrt pacijenta. A da je u ekipi bio liječnik mogao je na mjestu poduzeti mjere za spas pacijenta. Dakle, hitna medicinska služba ne može se definirati kao takva bez liječnika. U tome je suština hitne službe, da u timu ima liječnika koji pruža prvu pomoć, nikakvi medicinski tehničari ili medicinske sestre. U krajnosti medicinske sestre i tehničari ne bi mogli biti odgovorni za ne daj Bože, smrt pacijenta. Oni nisu educirani na nivou liječnika. Pacijenti zaslužuju pregled liječnika. Ali problem je u nečemu drugome. Nema liječnika! A zašto nema liječnika? Zato što odlaze u druge zemlje. A zašto odlaze u druge zemlje? Zato je su tamo adekvatno stimulirani za svoj rad. A zašto kod nas nisu adekvatno stimulirani za svoj rad kako bi ostali u svojoj zemlji? E, tu nemam odgovor. Možda i zbog toga što netko prosuđuje da neka druga zanimanja ili političke pozicije zaslužuju veće plaće od liječnika od kojih nam ovisi život. Zato nedostaje liječnika.

Još iz rubrike Vijesti

UN-GENERAL ASSEMBLY-COVID-19-SPECIAL SESSION
svima potrebno cjepivo

UN upozorava: '2021. godina sluti na humanitarnu katastrofu'

NIKOLA POLJAK

Hrvat s najvećim IQ: 'Ljudi se varaju, inteligencija često može donijeti više štete nego koristi'

5
Zagreb: Konferencija za medije Stožera civilne zaštite RH
nabava još cjepiva

I cijepljeni i preboljeli virus mogu prenijeti drugima