Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 72
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DESNICA U STRIPU

"Tea Party" protiv Kapetana Amerike

demonstracije
Marvel Comics
12.02.2010.
u 16:37

Desničarski "čajankari" na sličicama demonstranata u popularnomu Marvelovu stripu "Captain America" prepoznali su svoje slogane i jako se uvrijedili.

U broju 602 Marvelova stripa "Captain America" popularni junak istražuje tajnu desničarsku antivladinu udrugu nazvanu "The Watchdogs" i, planirajući infiltraciju u tu skupinu, on i njegov superjunački suborac Falcon (Afroamerikanac) s krova promatraju demonstracije protiv poreza. Svi su demonstranti bijelci pa Falcon komentira da "cijelo to ozračje 'mrzimo vladu' nije ograničeno samo na Watchdogse", ali i da ne zna "kako bi se crnac iz Harlema uklopio u hrpu bijesnih bijelaca", na što Captain America odgovara da ga planira u skupinu poslati pod krinkom poreznog inspektora te će ih to što je on crn još dodatno izazvati.

No, nije toliko zaplet koji je smislio Marvelov scenarist Ed Brubaker iritirao "čajankare", koliko slogani identični njihovima na transparentima demonstranata.

Nakon "čajankarskih" prosvjeda, Marvelov glavni urednik Joe Quesada javno se ispričao, rekao da mu je "jasno zašto bi to nekim ljudima moglo zasmetati" i da "nije bilo nikakvih razgovora o tome da bi skupina demonstranata trebala sličiti članovima pokreta Tea Party". Rekao je da je Marvel spreman priznati grešku i ispričati se za "niz glupih grešaka" koje su dovele do toga da demonstranti budu nacrtani kao "čajankari": Neposredno prije roka za slanje u tisak uočeno je da su nacrtani transparenti bez teksta te je urednik rekao upisivaču da brzo smisli nešto, a ovaj je na internetu potražio fotografije demonstracija protiv poreza i našao "čajankare" te prepisao njihove slogane da bi postigao vjerodostojnost. Iz budućih Marvelovih izdanja bit će uklonjene sve referencije na čaj na transparentima.

Osnivač pokreta Tea Party Nation, Judson Phillips, gorko je izjavio da ta isprika "manje zvuči kao 'žao nam je', a više kao 'žao nam je što su nas uhvatili" te optužio marvelovce za "lijeva skretanja":

- Kad sam ja bio dijete u šezdesetima, Captain America bio je moj najdraži superjunak. Žalosno je vidjeti da se lik koji je tradicionalno bio proamerički koristi za proguravanje jedne političke agende.

Komentara 1

Avatar vaksalainen
vaksalainen
16:46 12.02.2010.

Captain America je Randy Couture, a ove stripove ne komentiram...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije