Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SABINA I GUSTAV

Tata je vođa krda, ali čim je stigla beba, mama je postala glava kuće

Sabina i Gustav, zebre iz zagrebačkog ZOO-a, dobili drugu prinovu
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
1/4
12.03.2020.
u 23:40

Demografska se slika po pitanju zebri i u zagrebačkom ZOO-u popravila jer prije mladunčeta iz 2015. u Maksimiru nije bilo prugastih beba više od deset godina, točnije od 2004. godine.

Svaka ima jedinstvene pruge na tijelu, baš kao što se ljudi razlikuju po otisku prsta, a prvih nekoliko mjeseci života one su smeđe boje. Tako je i nova miljenica zagrebačkog Zoološkog vrta, koja je na svijet došla prije dva dana, trenutačno bijelo–smeđe i zdravo mladunče zebre koje već trčkara te se igra u krugu svoje obitelji.

Pretežito se još drži mame Sabine, kažu u ZOO-u, koja će je naučiti kako prepoznavati vidom, njuhom i sluhom. Zasad je timaritelji neće uznemiravati, no kad se odvoji od majke, ističu, moći će vidjeti i kojeg je spola pa zatim početi razmišljati o imenu. Tu će, naravno, ekipa iz maksimirskog vrta ponovno zatražiti pomoć Zagrepčana i Zagrepčanki.

Veličanstven prizor

Sabina se, kako doznajemo, počela ždrijebiti u utorak oko 13.30 sati, a sve je bilo gotovo u dvadesetak minuta. Prošlo je brzo i bez problema, iako je nova zagrebačka prugasta životinja veća od prosječnog mladunčeta zebre, odnosno teža od 30 kilograma. Tijekom života, pak, može postići i do deset puta veću težinu.

– Ispred nastambe zebri svjedočili smo veličanstvenom prizoru. Nije bilo komplikacija kod ždrijebljenja, a malena se gotovo odmah osovila na noge i popila kolostrum, odnosno prvo majčino mlijeko. S divljenjem smo gledali i prve korake koji su se iz nesigurnih i nestabilnih svakim prijeđenim metrom pretvarali u sve elegantniji hod. Već nakon nekoliko sati mladunče gotovo da je trčkaralo po nastambi – posvjedočio je Damir Skok, ravnatelj Zoološkog vrta.

VIDEO: Sabina i Gustav, zebre iz zagrebačkog ZOO-a, dobili drugu prinovu

Osmogodišnja mama Sabina, koja je stigla iz nizozemskog Arnhema, jako je zaštitnički nastrojena. Tako se 23-godišnji tata Gustav, podrijetlom iz Plzeňa u Češkoj, zasad ne usudi približiti.

– Svako krdo zebri ima jednog dominantnog mužjaka koji je ujedno i vođa. U našem je slučaju to Gustav, ali kada ženke postanu majke, u tom trenutku one počinju diktirati tempo. Tako naša Sabina vjerno čuva svoje mladunče – objasnio je Skok.

Nizozemsko-češki par

Sabina i Gustav drugi su put ponosni roditelji. Prvu su bebu dobili prije dvije godine, što je i prosječno razdoblje u kojem ženke donose svoje mlado na svijet, a ona je nazvana Cheeza. Strasti među nizozemsko-češkim parom, kažu u ZOO-u, ni potom nije nestalo, što je rezultiralo i novom zebricom u vrtu.

– Obitelj je inače jako složna i drago nam je da se počela širiti – kazao je Skok.

Cheezi je ime nadjenula popularna bosanskohercegovačka grupa Dubioza kolektiv zato što svima na lice izvlači osmijeh. Prije nje je, 2015. godine, prisjetio se Skok, u Zagrebu na svijet došlo i muško mladunče zebre, koje je danas u beogradskom Zoološkom vrtu.

– On je već, koliko smo čuli, postao i višestruki otac – istaknuo je ravnatelj Damir Skok.

Demografska se slika po pitanju zebri i u zagrebačkom ZOO-u popravila jer prije mladunčeta iz 2015. u Maksimiru nije bilo prugastih beba više od deset godina, točnije od 2004. Gravidnost vrste, grantove nizinske zebre, nešto je više od godinu dana, u prirodi žive dvadesetak, a u zoološkim vrtovima, gdje su zaštićene od grabežljivaca poput lavova i hijena, čak dvostruko više.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije