Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uspješna akcija

Tallinn prvi u EU uveo besplatni javni prijevoz za građane

tramvaj Osijek
Davor Javorović/PIXSELL
10.01.2013.
u 14:13

Građani su oduševljeni, a prometne gužve se smanjuju. Gradski oci najavili su i kupnju novih autobusa

Estonski grad Tallinn 1. siječnja postao je prva prijestolnica Europske unije koja je uvela besplatni javni prijevoz u cijeloj gradskoj autobusnoj i tramvajskoj mreži. Deveti dan nakon početka ove akcije, tallinnski gradonačelnik Taavi Aas u srijedu je najavio uvođenje novih autobusa čime bi u proljeće odgovorio povećanoj potražnji, piše ERR News.

Aas je potvrdio da je od uvođenja besplatnog javnog prijevoza, koji je dostupan svim građanima, no ne i turistima, uočen značajan pad prometnog intenziteta. Tako je na ulicama glavnog grada Estonije koji broji 420.000 stanovnika prometovalo 15 posto manje vozila negoli u prosincu i studenom dok je istovremeno korištenje javnog prijevoza povećano za šest posto.

Građanima je trenutno na raspolaganju 445 autobusa i tramvaja, a vlasti su korisnicima besplatnog prijevoza podijelile 174.000 elektronskih kartica. No potražnja za njima raste pa su naručene još dvije pošiljke od 150.000 komada.

>>VIDEO Autobus s rupom u podu prevozio putnike!

Ključne riječi

Komentara 4

CH
chemica
14:30 10.01.2013.

Ima li i u Talinnu vozač u javnom gradskom prijevozu veću plaću od znanstvenog novaka na fakultetu? Da, tamo su stvari posložene puno normalnije. Normalni ljudi koji su htjeli živjeti kao sav normalan svijet pa nisu odabrali da im vladaju KRIMINALCI.

Avatar razocarani
razocarani
16:27 10.01.2013.

kad se malo bolje razmisli infrastrukturu su gradjani platili sami i placaju porez svaki dan tako da jedini trosak su place zaposlenika i vozni park ......mislim da bi bilo dobro da se npr. plati malo vise poreza na gorivo tj da postoji gradski porez na gorivo iskljucivo pumpe u gradu a da se zato vozimo besplatno .....ionako se vecina svercaju..!!!!!????

PR
Protivcenzure
15:16 11.01.2013.

da vas bandić čuje...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije