Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Talijanski Ustavni sud ukinuo imunitet Berlusconiju

berlusconi
Reuters
07.10.2009.
u 18:28

Talijanski premijer Silvio Berlusconi više nema imunitet pred zakonom, što znači da se Berlusconiju može suditi za korupciju sudaca.

RIM – Talijanski Ustavni sud proglasio je u srijedu poslijepodne neustavnim Zakon koji je glavne državne dužnosnike branio od procesa. Premijer Silvio Berlusconi će tako morati odgovarati pred sudom za korupciju sudaca.

 

Ustav Italije utvrđuje da su pred sudom svi jednaki, pa prema tome Berlusconi kao premijer ne može biti "jednakiji od drugih" (posljednjih dana često je citiran izraz iz Orwellove "Životinjske farme"). Protiv Berlusconija se ponovno mogu pokrenuti procesi.

 


 

 

Ustavni sud je nakon dva dana vijećanja donio odluku o ustavnosti Zakona, koji nosi ime ministra pravosuđa Anelina Alfana budući da ga je on predložio. Prošle godine usvojen je Zakon Alfano prema kojem se ne može suditi petorici najviših državnih dužnosnika (predsjednik Republike, predsjednici oba doma parlamenta, predsjednik vlade i predsjednik Ustavnog suda), odnosno osoba koje obnašaju tu dužnost. Ustav nalaže da pred zakonom svi građani moraju biti jednaki, pa prema tome ne smiju se odlagati procesi samo nekima.

 

Protiv Zakona Alfano su Ustavnom sudu podnesene tri žalbe. Dvije je podnio milanski tužitelj Fabio De Pasquale, za dva procesa u kojima je optuženik Berlusconi, a u oba je uključen i engleski odvjetnik David Mills, koji je već kažnjen na prvostepenom sudu s četiri i pol godine zatvora zbog primanja mita od talijanskog premijera. David Mills je, prema presudi koja je donesena u Milanu, dobio od Berlusconija, ali preko menadžera Fininvesta Carla Bernasconija, 600 tisuća dolara kako bi na procesima protiv Berlusconija svjedočio njemu u korist.

Riječ je o procesima u kojima je Berlusconi bio optužen za podmićivanje financijske straže i za transakcije preko računa za crne fondove, All Iberian u švicarskoj banci.

 

Tužitelj De Pasquale iznio je da je Mills novce dobio 2000. godine, odnosno bio je na platnoj listi Berlusconijeve tvrtke Fininvest. Engleski odvjetnik branio se tezom da je sam počinio greške od kojih je žrtvom bio Berlusconi kojeg je javno pitao za oprost.

Protiv Berlusconija bi se mogli otvoriti i novi procesi jer je prvostupanjski sud prošli tjedan kaznio Berlusconijevu tvrtku Fininvest sa 750 milijuna eura ocijenivši da je nelegalno došla u posjed izdavačke kuće Mondadori. To obeštećenje bi Fininvest trebao isplatiti Carlu De Benedettiju, vlasniku lista Repubblica, koji je bio u utrci za kupovinu Mondadorija.

 

Berlusconi napise Repubblice uvijek ocjenjuje kao napad na njega i pokušaj da ga se izbaci iz palače Chigi, sjedišta vlade. Taj napad protiv njega, opet po njegovu mišljenju, organizira De Benedetti kako bi mu se osvetio. Za dolazak do vlasništva nad Mondadorijem Berlusconijeva je tvrtka podmitila suce. Sud, koji je na kaznu plaćanja obeštećenja osudio Fininvest, smatra kako je tu korupciju naručio Berlusconi, što znači da bi se i u tom slučaju mogao otvoriti protiv njega novi proces.

 

Politička klima u Italiji je napeta. Ministar u Berlusconijevoj vladi i čelnik Sjeverne lige, Umberto Bossi najavio je pokretanje masa, mitinge istine, protiv odluke Ustavnog suda. Berlusconi neće podnijeti ostavku, već kaže kako će zbog procesa imati manje vremena za premijerske poslove.

Ključne riječi

Komentara 15

Avatar neurazumljiv
neurazumljiv
01:52 08.10.2009.

Tako se to radi kad postoji trodioba vlasti.

RA
raspad
18:54 07.10.2009.

Tko ce sudidi Berluskoniju ? Talijanska mafija ? Najprije ce da mu popuse.

OB
-obrisani-
21:59 07.10.2009.

Tako je!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije