Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
03.08.2014. u 12:00

Kolovoz za Talijane već godinama nije onakav kakav se još nalazi u našim pamćenjima, kada su zatvarane tvornice, kada su se gradovi ispraznili, trgovine zatvorile itd.

Talijanski parlamentarci ne samo što ne idu (vjerojatno do 8. kolovoza) na odmor, već moraju glasovati o Senatu do 24 sata uvečer, a počinju od 9.30 ujutro. Prema prijedlogu vlade Mattea Renzija trebaju izglasovati zakon o ukidanju Senata, praktički o ukidanju svog radnog mjesta. Ubuduće Senat ne bi imao ovlasti koje ima sada, odnosno da potvrđuje zakone koje je već usvojio donji dom, već bi bio sastavljen od predstavnika regija i općina, koji ne bi dobivali nikakve financijske dodatke za rad u parlamentu. Pošto su stranke oporbe (ali ima i senatora iz Renzijeve stranke koji se protive ukidanju Senata) postavile 8000 amandmana na zakon o brisanju sadašnje funkcije Senata, pa prema tome ukidanja privilegija senatora, odlučeno je da se radi non-stop.

Kolovoz za Talijane već godinama nije onakav kakav se još nalazi u našim pamćenjima, kada su zatvarane tvornice, kada su se gradovi ispraznili, trgovine zatvorile itd. U Rimu, kao i Milanu i drugdje trgovine, muzeji, galerije su otvoreni. Normalno je onda i da politika ne odlazi na odmor.

U kolovozu se više ne “odmara” ni od štrajkova. Prosvjeduju glazbenici zaposleni u rimskom gradskom kazalištu (Teatro dell’Opera) jer se protive novom planu. Doveli su u opasnost opstanak kazališta. Opera La Boheme nije izvedena, u bivšim starorimskim termama Caracala (4000 mjesta, uglavnom za turiste), u pratnji orkestra, već samo klavira. Samo oko 20 posto članova orkestra, koji broji 92 glazbenika, nije se slagalo s planom. A, njime im se ništa ne bi promijenilo u odnosu na sada. Jedino se nije predvidjelo povećanje članova orkestra na 117 glazbenika. Najžešći štrajkaš bio je Vincenzo Bolognese, prva violina, koji je od 1. siječnja do 30. lipnja radio čak 62 sata, ne na tjedan, ne na mjesec, već ukupno u svih šest mjeseci. A, istodobno je dobivao i sve dodatke (bonove za prehranu, primjerice) kao da je radio 26 dana mjesečno. Često se događa da oni koji se najviše bune protiv promjena imaju i najveće privilegije.

Komentara 3

Avatar noesiss
noesiss
12:39 03.08.2014.

A sta ocekivati od zemlje s Predsjednikom od 90 godina, i Premijerom postavljenim nedemokratskim putem, sa strane EU bankstera? Tamo gdje narod nije gazda u svojoj kuci, moze se ocekivati ovo i ostalo. Isto kao i kod nas, izmedju ostalog.

Avatar EU afrodita
EU afrodita
15:58 03.08.2014.

u Senatu je došlo i do fizičkog obračuna, pa su jednoj parlamentarki razbili ruku..baš me zanima dali se takve scene mogu vidjeti među političarima u Njemačkoj, čisto sumnjam...objektivno gledajući Italija je zemlja koja je na puno boljem geografskom položaju od Njemačke, što je jako važno za cijelo gospodarstvo, ne samo za turizam...i u kojoj je koncentrirano 70% svjetskih umjetnina i kulture...i ako uz to uzmemo u obzir da je Jug Italije još uvijek nedovoljno iskorišten i razvijen.. onda je jasno da se radi o zemlji koja bi svojim punim kapacitetom mogla daleko premašiti Njemačku u gospodarstvu i biti vodeća sila u Europi...narod je vrijedan i poduzetan, ali nemaju ono što ima Njemačka, a to je sloga...a ono što se ovih dana događalo u Senatu je samo primjer za to ...pa iz tog negativnog primjera i u Hrvatskoj mogu da uče

Avatar EU afrodita
EU afrodita
16:19 03.08.2014.

u Renzijevoj stranci još uvijek ima onih koji neće da se odreknu privilegija, ali neće da to kažu javno, pa tajno glasaju protiv reformi...kao da se ne zna da su to oni isti kojima je Renzi smetao od početka - stara komunjarska politička kasta

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije