Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 124
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Talijanski mediji: Tesla čovjek trećeg tisućljeća

Nikola Tesla
Arhivska fotografija
31.01.2010.
u 12:09

Thomas Edison je bio slavljen kao najveći američki izumitelj, ali Tesla je bio mnogo genijalniji od njega, piše talijanski list slavnog izumitelja.

RIM – "Čovjek koji je izumio treće tisućljeće", naslov je teksta na dvije stranice lista Repubblica od nedjelje o Nikoli Tesli, rođenom 1856. u hrvatskom mjestu Smiljani, pod Austrougarskim carstvom, od srpske obitelji.

Prvi američki automobil na električni pogon dobio je ime Tesla, pa je to jedan od povoda za pisanje teksta o toj izuzetnoj osobi umrloj 1943. u siromaštvu u New Yorku. Sada se njegovi izumi, njegovo djelo, ponovno ocijenjuju i daje im se vrijednost koju on nije doživio.

"Thomas Edison je bio slavljen kao najveći američki izumitelj, ali Tesla je bio mnogo genijalniji od njega. Treće tisučljeće pripada Teslinoj intuiciji", napisao je "Wall Street Journal".

Talijanski list Repubblica nabraja Tesline izume među kojima i one koji će tek sada u trećem tisučljeću postati stvarnost. Primjer je prijenos električne energije valovima što se danas razmatra u projektima postavljanja solarnih elektrana na satelite. Teslina razmišljanja prevladavaju ona svijeta 20. stoljeća i vode u 21. stoljeće s laserom, tranzistorom, kompjutorom, teleupravljačem. A, Edisonove žarulje ne samo što nestaju s tržišta i zamijenjuju ih štedljive, već su u nekim zemljama i zakonom zabranjene.

I Edisonova žarulja nestaje, zamijenjuje je nasljednica Teslinih izuma.

 

 

Ključne riječi

Komentara 41

CR
crosssser
13:28 31.01.2010.

Znanost jeste univerzalna bas toliko koliko mrznja prema Srbima u Hvatskoj. Hrvati nevole Teslu ali su shvatili da nemogu osporiti njegova dostignuca pred svijetom. Dokaz za to su unistavanje njegove kuce u Smiljanu tokom rata. Svaki Hrvat koji hoda zemaljskomm kuglom vise voli Thompsona koji pjeva o klanju Srba nego Teslu...........Ali zadovoljstvo je vidjeti kako zvakate cinjenicu da je to ipak Srbin.............

TN
tamo-neka
13:52 31.01.2010.

al činjenica je da smo mu brojali krvna zrnca i sve ulice koje su nosile njegov naziv smo skinuli nakon rezultata prebrojavanja zrnaca. koja sramota lijepe moje domovine! sad kad se sjetim, ne mogu vjerovati u kakvu septičku jamu s organiziranim mentocidom su nas tjerali živjeti s predznakom \"volim hrvatsku\" ovi koji ju pokradiše...strašno....ko neki ružan san (mada nije nešto puno bolje niti danas) ...ne ponovilo se nikad....ljubav i nenasilje svima

OB
-obrisani-
15:12 31.01.2010.

Ne kuzim koji mi idiot moze davati minuse za donji post???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije