Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BORBA PROTIV KORONAVIRUSA

Uskoro kreću s eksperimentima na ljudima za cjepivo protiv Covida-19

Može li koronavirus pokolebati protivnike cjepiva?
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
1/3
03.05.2020.
u 11:46

Testiranje drugog talijanskog cjepiva započelo je već u Oxfordu koncem travnja.

Eksperimente s cjepivom protiv koronavirusa na čovjeku započet ćemo u lipnju, najavio je direktor rimske zarazne bolnice Spallanzani Francesco Vaia. Eksperimenti na životinjama pokazali su dobre rezultate tako da se sada može prijeći s testiranjima na čovjeku. 

- Ukoliko će testovi na čovjeku pokazati dobre rezultate moći ćemo početkom 2021. davati cjepivo velikom broju osoba, kazao je Vaia. Riječ je o genetičkom cjepivu koji potiče stvaranje bjelančevine koja stimulira imunitet protiv koronavirusa.  

Testiranje drugog talijanskog cjepiva započelo je već u Oxfordu koncem travnja. Britanski ministar Zdravstva Matt Hancock kazao je kako će biti poduzeti svi napori za razvitak cjepiva protiv virusa Covid 19.

S eksperimentima na čovjeku počelo se na Jenner Institutu sveučilišta u Oxfordu s cjepivom koji je proizvela tvrtka Advent-Irbm iz Pomezie pokraj Rima, a na kojem su zajedno radili britanski i talijanski znanstvenici. Eksperiment toga cjepiva na čovjeku u Italiji nije mogao započeti, jer nije prethodno testiran na životinjama, a što se ne smije preskočiti. U Velikoj Britaniji se ta faza eksperimenata na životinjama može preskočiti i zbog toga su testovi započeli samo u Engleskoj. 

Delegirani upravitelj tvrtke Advent-Irbm u Pomeziji Piero Di Lorenzo izjavio je kako se ocijenilo da su laboratorijski testovi pokazali dobre rezultate i zajedno sa Oxford University su procijenili kako je to dovoljno za prelazak s eksperimentom na čovjeka. Dakle preskočilo se testiranje na životinjama. 

Ključne riječi

Komentara 5

MO
morskival
12:56 03.05.2020.

Ovakvo na brzinu "istražno " cjepivo napraviti će više štete nego koristi. Sve više izgleda da će na kraju sve završiti kao i sa cjepivom protiv svinjske gripe.

PL
Playmaker
19:16 03.05.2020.

Bill će platit svima na Svijetu Cijepljenje !!!! 😎😎😎

Avatar Foton
Foton
17:10 03.05.2020.

Sve ima svoj rizik. Baz cjepiva cemo biti u permanentnoj izolaciji ili ce biti milioni mrtvih diljem svijeta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije