Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
posebnim dekretom

Talijanska vlada ukinula porez na stanove

Mario Monti (1)
REUTERS/Pixsell
29.08.2013.
u 10:46

Porez na stanove je donošen, pa ukidan, pa donošen i sada je, čini se, potpuno ukinut

Talijanska vlada premijera Enrica Lette ukinula je porez na stanove i poljodjelske površine. Porez na tzv. prve stanove, odnosno nekretnine u kojima se stanuje, izbrisan je za 2013. godinu, a od 2014. će biti ukinut kao takav. Uvest će se općinski porez na usluge u koji neće biti uračunat porez na stanove, već samo dosadašnje plaćanje odvoza smeća, kao i drugih usluga kao što je ulična rasvjeta.

Porez na stanove trebao se ove godine platiti u tri rate, odnosno u lipnju, pa u rujnu i u prosincu. Posebnim dekretom usvojenim kasno sinoć, vlada je poništila obvezu plaćanja poreza na stanove u rujnu i prosincu, dok je rata iz lipnja bila već ranije izbrisana. Narod sloboda, stranka bivšeg premijera Silvija Berlusconija, cijelu svoju predizbornu kampanju usredotočila je na ukidanje poreza na stanove i zahvaljujući tome polučila je u veljači ove godine izborni rezultat bolji od očekivanog. Demokratska stranka, koja je na izborima osvojila najviše glasova, ali nedovoljno za vladanje, morala je ući u koaliciju s desnim centrom i prema tome vlada Enrica Lette morala je, za daljnji opstanak, pronaći način za ukidanje poreza na stanove. Čini se da je zatvorena računica, odnosno pronađeno je četiri milijarde eura koliko se trebalo dobiti od poreza na stanove kako bi se on mogao poništiti.

Porez na vikendice, odnosno na ostale nekretnine ostaje, a možda će se i povećati kako bi se dobili novci „izgubljeni“ ukidanjem poreza na stanove. Desni centar Silvija Berlusconija slavi pobjedu, jer je proveo ono što je biračima obećao. Letta je izjavio kako su, zapravo, sve stranke željele ukinuti porez na stanove, samo su bile opreznije u prognoziranju nalaženja pokrića za takvu operaciju. Vlada je usvojila i mjere za olakšavanje mladim osobama, mlađim od 35 godina, kupovinu stanova, kao i neke mjere za pokretanje tržišta nekretnina. Ministri desnog centra čak su prijetili izlaskom iz vlade da se nije ukinuo porez na stanove, koji je uveden za vrijeme prošle nestranačke vlade Marija Montija, ali na osnovu odluka prethodne vlade desnog centra Silvija Berlusconija.

Porez na stanove je donošen, pa ukidan, pa donošen i sada je, čini se, potpuno ukinut. Naime za 2014. godinu će biti ukinut tek u sklopu državnog proračuna (od 2010. godine državni proračun, koji se do tada nazivao financijskim zakonom, naziva se zakonom stabilnosti) za tu godinu koji parlament treba usvojiti najesen. Dakle zakonom o stabilnosti će se od 1. siječnja 2014. godine uvesti porez na usluge (Service Tax) koje pružaju gradovi i koji će ostajati u gradskim blagajnama. To će biti jedinstveni porez u koji će biti ukorporirano više dosadašnjih općinskih oporezivanja, među kojima i porez na smeće. Do sada se taj porez plaćao na osnovu broja članova obitelji, a od 2014. godine će se plaćati na osnovu metraže stanova. Koalicijska vlada lijevo-desnog centra Enrica Lette nakon ukidanja poreza na stanove i poljodjelsko zemljište ima nešto veću šansu za opstankom. Sljedeći greben koji će morati zaobići je izglasavanje u parlamentu ukidanje senatorskog statusa Silviju Berlusconiju na osnovu presude Vrhovnog suda kojom je kažnjen na četiri godine zatvora, pretvorene, zbog oprosta, na godinu dana kućnog pritvora ili društveno korisnog posla. Parlamentarna komisija se o Berlusconiju treba izjasniti 9. rujna.

>>Italija: Od poreza na stanove 9,5 milijardi eura

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije