Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova mjera

Talijanska vlada ponudila 'super bonus' građanima koji prijeđu na kartično plaćanje

Giuseppe Conte
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
17.10.2019.
u 10:02

Conte je rekao da će planom „Bezgotovinska Italija” poticati uporabu elektroničkog načina plaćanja i na taj način smanjiti sivu ekonomiju

Talijanski premijer Giuseppe Conte obećao je 'super bonus' svima koji prijeđu s gotovinskog na kartično plaćanje, što je dio nastojanja njegove vlade da smanji poreznu evaziju.

Ta je mjera dio paketa koji je odobrila talijanska vlada, a koji uključuje i prijedlog proračuna za 2020. godinu, poslan na odobrenje EU vlastima.

Conte je rekao da će planom „Bezgotovinska Italija” poticati uporabu elektroničkog načina plaćanja i na taj način smanjiti sivu ekonomiju.

U priopćenju, talijanska vlada je objavila da će 'super bonus' biti distribuiran početkom 2021. godine ljudima koji su koristili elektroničko plaćanje u sektorima gospodarstva u kojima se gotovina obično ne koristi.

Uz to, postojat će i lutrija i specijalne nagrade povezane s elektroničkim plaćanjem, ali i kazne za trgovce i poduzeća koja odbiju uzeti kreditne kartice, stoji u priopćenju.

U Italiji, mala poduzeća poput mehaničarskih ili vodoinstalaterskih često nude popuste klijentima koji plaćaju gotovinom a zauzvrat ne izdaju račune.

Vlada je također objavila da će se prag iznad kojeg su zabranjene gotovinske trgovinske transakcije spustiti s 3.000 eura na 2.000 eura u 2021. godini te na 1.000 eura u 2022. godini.

Dodatne mjere protiv prijevara vezanih uz porez na promet uvrštene su u prijedlog proračuna za 2020. godinu, koji se drži zadanih ciljeva vezanih uz deficit, dug i rast, najavljenih još 30. rujna.

Iduće godine Italija cilja proračunski deficit od 2,2 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP), javni dug od 135,2 posto BDP-a i gospodarski rast od 0,6 posto.

Početkom tjedna talijanski je statistički ured ISTAT procijenio da je vrijednost sive ekonomije, koja obuhvaća ilegalne aktivnosti, poslove i rad sakrivene od državnih tijela, u 2017. godini iznosila 211 milijardi eura, što odgovara 12,1 posto talijanskog BDP-a.

Komentara 5

AA
aabbcc
10:33 17.10.2019.

U Skandinaviji je fizicki novac prakticno ukinut, iznenadjenje je i vidjeti da neko ima kod sebe neku novcanicu ... Sto prije to shvatite to bolje !

Avatar nekakav
nekakav
10:14 17.10.2019.

oni samo žele vaš novac. to je cilj bezogotovinskog svijeta. keš je problem, jer ga nitko od vlasti i financijaša ne može nadzirati ni koristiti. sav novac koji banke posuđuju državama ne postoji fizički, već u zraku. al ono što vraćaš jest pravi novac. sustav osuđen na propast. bez ikakve čvrste potpore, zaleđa, pokrića. kad to ruhne, a bude, svijet će biti jako grdo mjesto. svi današnji bogataši će stajati u redu, ko 20-ih...

DU
Deleted user
08:58 13.11.2019.

Potpuna kontrola bankaroida nad priprostim pukom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije