Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ALI UZ DVA UVJETA

Ova regija u Italiji daje 25.000 eura svima koji se odluče doseliti

Foto: GettyImages
1/3
11.09.2019.
u 23:05

Predsjednik regije Molise kaže da cilj novih mjera nije samo povećanje populacije nego ljudima žele dati razlog da ostanu kako se ne bi našli u istom problemu za par godina

Jedna slabo naseljena talijanska regija daje 25 tisuća eura svima koji se odluče preseliti na ovo područje. 

Radi se o regiji Molise, drugoj najmanjoj u Italiji koja se nalazi na jugu zemlje. Tamošnje vlasti svim novim pridošlicama koji se odluče za život u jednom od naselja ove regije nude 700 eura mjesečno kroz tri godine.

Ipak, postoji nekoliko 'caka'. Naselje mora imati manje od 2000 stanovnika, a pridošlice se moraju obvezati na pokretanje vlastitog posla.

"Želimo napraviti više od dobrotvorne akcije. Želimo da ljudi ulože ovdje. Mogu otvoriti bilo koju vrstu poslovanja: pekarnicu, knjižaru, restoran - bilo što. Tako će naši gradovi oživjeti, a populacija će se povećati", kazao je za Guardian Donato Toma, predsjednik regije Molise.

Također je najavio da će svim gradovima koji imaju manje od 2000 stanovnika dodjeljivati mjesečna sredstva u iznosu od 10 000 eura za izgradnju infrastrukture i promicanje kulturnih aktivnosti

"Nije samo cilj povećati populaciju. Ljudima treba dati razlog da ostanu. U suprotnom ćemo se naći u istom problemu za par godina", smatra Toma.

Koliko je situacija ozbiljna u regiji Molise najbolje svjedoči podatak da je prošle godine 2800 osoba umrlo ili preselilo iz ove regije, što je za 1000 više u odnosu na godinu prije, a nije zabilježeno niti jedno novo rođenje. No negativni demografski trend bilježi se i u ostatku Italije. Prema podacima talijanskog državnog statističkog zavoda, po prvi put u posljednjih 90 godina je broj stanovnika Italije pao na oko 55 milijuna.

Ključne riječi

Komentara 9

MO
moškov
17:07 11.09.2019.

kao u hrvatskoj...hrvati su hrvati..

HA
HarrySpotter
01:19 12.09.2019.

Ko nije imao posla sa talijanima ne zna što je Italija, kladim se da trenutno imaju 1999 stanovnika :)

Avatar raco
raco
09:17 12.09.2019.

to i nas čeka vrlo brzo. Pa u cijeloj Ličko-senjskoj županiji živi oko 40 000 ljudi. Na površini većoj od 5000km2

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije