Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
novo otkriće

Talijanska mafija na Costa Concordiji prevozila veliku količinu kokaina

costa concordia
Foto: Reuters/PIXSELL
31.03.2015.
u 10:55

'Ndrangheta, zloglasna kriminalna grupa iz Kalabrije, sakrila je veliku pošiljku svoje droge na kruzer, pokazale su to snimke članova grupe

Na kruzeru Costa Concordia koji je potonuo u siječnju 2012. godine, a na kojem je poginulo 32 ljudi, nalazila se i velika količina kokaina talijanske mafije, piše Independent. Novo je to otkriće do kojeg su došli istražitelji nesreće.

'Ndrangheta, zloglasna kriminalna grupa iz Kalabrije, sakrila je veliku pošiljku svoje droge na kruzer, pokazale su to snimke članova grupe. Talijanska je policija pokrenula veliku akciju kojom pokušavaju istražiti unosnu trgovinu drogom 'Ndrangheta.

Osim na brodovima u vlasništvu Costa Cruisersa, kalabrijska mafija svoju je drogu prevozila i preko norveškog prijevoznika Norwegian Cruise Lines, koji prometuje Europom, Sjevernom Amerikom i Karibima.

Istražitelji su došli do otkrića kako je droga ubačena na Costa Concordiju bez znanja viših časnika i dužnosnika tvrtke, no gotovo su sigurni da je u tome sudjelovao jedan ili više članova posade potonulog broda. Kokain nikada nije pronađen.

Na snimci koju su istražitelji otkrili, dvojica ‘Ndranghetista govore u šiframa, pa kruzere nazivaju "princeza" (principessa), piše list Repubblica.

Kalabrijska kriminalnla organizacija uvozi čisti kokain iz Južne Amerike, iz Santo Dominga, Perùa, Paname, ali i iz Floride. Kokain skrivaju u kontejnerima ili između blokova mramora. No, kako je policija uspjela otkrivati drogu na trgovačkim brodovima, ‘Ndranghetisti su kokain počeli slati i kruzerima.  U telefonskom razgovoru i preko chata, koje su otkrili talijanski financijski stražari, 'Ndranghetisti govore o velikoj količini kokaina koja je, bez znanja zapovjednika broda ili brodara, stavljena na kruzere, pa i na Costa Concordiju.

Jedan od šefova mafijaške organizacije, Michele Rossi, koji u chatu upotrebljava nickname "Olivia" pita drugog mafijaškog šefa, Massima Tiralonga, koji ima nickname "Giulia", sjeća li se koje je ime imala "princeza". "Giulia" odgovara kako se ne sjeća točno imena broda na koji bio ukrcan kokain, ali dodaje kako je to onaj brod "koji je osramotio Italiju". Dvojica razgovaraju i o drugim brodovima, pa spominju trgovački brod brodara MSC, koji je prevozio znatnu količinu kokaina sakrivenu u kontejnerima iz Santo Dominga do Genove. U talijanskoj luci je 27. listopad 2013. policija zapljenila taj kokain.

To nije prvi puta što se govori kako kriminalne organizacije koriste i kruzere za prijevoz kokaina. U talijanskoj luci Savona je policija još 2008. uhitila neke filipinske pomorce koji su na brodovima Costa Magica, Europa i Serena krijunčarili drogu. Tada su to bile male količine, možda više za prepodaju putnicima, ali sada se otkrivaju i veće količine druge namjenjene europskom tržištu.

Američka policija za borbu protiv narkotrafikanata (DEA), talijanska financijska straža i ostale europske policije surađuju na suzbijanju krijumčarenja droge. Ta suradnja je dovela, na primjer, do uhićenja, 11. ožujka, petorice članova posade na kruzeru Novergian Sun i zapljene sedam kilograma kokaina u luci Tampa, u Floridi.

>> Kapetan Costa Concordije osuđen na 16 godina, u brodolomu poginulo 32 ljudi

Komentara 13

Avatar graf_spee
graf_spee
09:49 31.03.2015.

znači da je šteta puno veća nego što se u prvi momenat činilo....

DI
dinamojavolim1
10:18 31.03.2015.

prevozili su veliku kolicinu kokaina u nosu kapetana

LI
lipnjak
13:22 31.03.2015.

Jebes tu mafiju.Nasa je jaca.Oplljackali drzavu,narod svi znaju i sve legalno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije