Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVINE U ŠTRAJKU

Talijani zbog prosvjeda bez novina i informativnih emisija

novine
AFP
09.07.2010.
u 09:59

Italija je danas bez dnevnih listova i bez informativnih emisija na radijskim i TV-postajama zbog štrajka novinara koji prosvjeduju protiv zakona nazvanog "začepi usta".

RIM – U Italiji danas nema dnevnih listova ni informativnih emisija na radijskim i televizijskim postajama zbog štrajka novinara koji prosvjeduju protiv zakona nazvanog "začepi usta", a koji predviđa velike novčane kazne za izdavače i novinare koji objave transkripte telefonskih prisluškivanja ili drugu istražnu dokumentaciju. Vlada desnog centra Silvija Berlusconija načinila je zakon, koji je na raspravi u parlamentu, kojim se uvode restriktivne mjere za informiranje o istragama. Taj zakon vlada opravdava kao želju da se zaštiti privatnost osobe pod istragom, a novinari i političari oporbenoga lijevog centra drže kako se njime smanjuje sloboda tiska.

Predsjednik Zastupničkog doma i suosnivač Stranke sloboda Gianfranco Fini također se protivi tom zakunu i kaže kako "nikad nema dovoljno slobode tiska".

- Velika demokratska zemlja ima potrebu za snažnom, slobodnom i pouzdanom informacijom. U velikoj demokratskoj zemlji sloboda tiska nije nikada dovoljna - rekao je Gianfranco Fini, koji se u mnogočemu sučeljava s Berlusconijem i predviđa se njihov razlaz.

Savez talijanskih novinara sazvao je za 9. lipnja, dakle, štrajk svih novinara. Štrajkaju novinari agencija, portala, dnevnih listova, radija, televizije, pa i slobodni novinari. TV-postaje objavljuju samo kratke vijesti od nekoliko minuta bez ikakvih priloga, odnosno samo nužne informacije.

Na kioscima nije bilo velikih listova kao što su "Corriere della Sera", "Repubblica", "Stampa" itd., kao ni gradskih i regionalnih novina. Izašli su samo listovi obitelji Berlusconi, odnosno "Giornale" i "Libero", koji oštro napadaju ne samo oporbeni lijevi centar i novinare nego i sve ostale, uključujući i Finija, koji ne misle kao Silvio Berlusconi.

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar bakunjin
bakunjin
18:18 09.07.2010.

od kada se fašisti nazivaju desnim centrom?

XA
xaron
19:02 09.07.2010.

Kad ce vise ovi nasi \"novinari\" u strajk pa da se i mi malo odmorimo od ovih gluposti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije