Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sve više uplata u treći sektor

Talijani sve manje izdvajaju za Crkvu

Koronavirus u Vatikanu
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
11.04.2021.
u 09:24

U poreznim prijavama građani novac usmjeravaju prema trećem sektoru i zdravstvenim istraživanjima

Treći sektor, odnosno dobrovoljni rad, preskočio je Katoličku crkvu po broju uplata talijanskih poreznih obveznika za potporu. Naime, Talijani pri ispunjavanju poreznog obrasca mogu dio novca uplaćen za porez na dohodak fizičkih osoba (IRPEF) usmjeriti prema vjerskim zajednicama (svim), a dio prema dobrovoljnim društvima. Za nevladina društva mogu izdvojiti pet promila od već plaćenog poreza, a za vjerske zajednice osam promila.

Prema podacima koje je objavila talijanska agencija za poreze, u porastu su uplate za nevladine organizacije, a u padu za Katoličku crkvu. Doduše, samo 42 posto talijanskih obveznika naznačuje kome usmjeriti novac. Ostalima se taj dio poreza automatski prebacuje po svim kategorijama, kao i za kulturu. Agencija za poreze objavila je kako su građani u poreznim prijavama prihoda u 2020. za dobrovoljna društva izdvojili oko 500 milijuna eura, a za Katoličku crkvu oko 360 milijuna eura. Trend potpore raste i u korist zdravstvenih ustanova i organizacija, posebno onih specijaliziranih za istraživanja. Treći sektor sljedećih će godina biti ključan za gospodarstvo i zapošljavanje. I papa Franjo naznačio ga je kao sektor budućnosti, ali i novi talijanski premijer Mario Draghi najavio mu je veću potporu.

– Danas znamo da se društvo, da bi napredovalo, ne može temeljiti samo na državi i tržištu, tj. na prva dva sektora. Postoji potreba i za trećim. Ta tri stupa trebaju surađivati i nalaziti način za adekvatno vladanje – kazao nam je u razgovoru za Obzor profesor Stefan Zamagni, predsjednik Papinske akademije društvenih znanosti i profesor na Sveučilištu u Bologni. U Italiji je ukupno 350.492 dobrovoljnih udruga (podaci statističkog zavoda iz 2019.), u kojima je zaposleno 844.775 osoba s 5,5 milijuna dobrovoljaca.I u pripremi ugovora između Hrvatske i Svete Stolice spominjao se talijanski primjer o izdvajanju osam promila za Katoličku crkvu, a što je uvedeno nakon potpisivanja novoga konkordata između Italije i Svete Stolice 1984., prema kojem talijanska država više ne plaća Katoličku crkvu, već je djelovanje Crkve financijski osigurano dobrovoljnim doprinosima. Autori konkordata između Vatikana i Hrvatske kazali su da dobrovoljna izdvajanja ne bi bila dovoljna za rad Crkve pa je odlučeno da je financira država. Hoće li se i u Hrvatskoj odustati od državnog financiranja crkvenog rada?

Ključne riječi

Komentara 4

Avatar neidemdalje
neidemdalje
10:55 11.04.2021.

tog se crkva u hrvatskoj plaši više od nečastivog .. da se vidi pravi broj vjernika..

BF
bf23
14:02 11.04.2021.

Draži mi Lego...dakle,ja kao katolik moram plaćati reket crkvi da ne bi tražili imovinu? Ok,što se može vratiti neka se vrati,što ne može neka se plati,a onda svatko na svoju stranu,pa.da vidimo koliko će to trajati...nemam ništa protiv da se crkva financira,ali se mora znati na što se troši novac,a ja nisam uspio pronaći niti jedno financijsko izvješće koje ostale udruge moraju predati ako misle dobiti novac iz proračuna

PR
prokurator
11:32 11.04.2021.

izdvajaju sve manje za crkvu, kao i u svakoj kolko-tolko normalnoj i modernoj državi... OSIM zna se u kojoj :)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije