Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pronašli rješenje

Talijani prosvjeduju zbog sinoć izglasanih dodatnih mjera štednje

Silvio Berlusconi
08.09.2011.
u 08:29

Štednja znači rezove i ulazak dodatnih 52,2 milijarde u državne blagajne, što, ako se pridodaju mjere usvojene u srpnju, iznosi 140 milijardi eura

Bacanjem jaja i povicima protiv političara prosvjedovalo se sinoć ispred Senata talijanskog parlamenta koji je sa 165 za i 141 protiv izglasovao dodatne mjere vlade desnog centra Silvija Berlusconija za poravnavanje državnog duga u dvije godine, a koji sada iznosi 120 posto bruto nacionalnog prihoda (BNP). Dodatne mjere donose rezove i ulazak u državnu blagajnu dodatnih 52,2 milijarde eura, koje, ako se pridodaju mjerama usvojenima u srpnju, znače suze i krv u iznosu od 140 milijardi eura.

Novim mjerama usvojenima sinoć u Senatu, koje sada "sele" u donji dom parlamenta, uvodi se PDV od 21 posto u odnosu na sadašnji koji je iznosio 20 posto te dodatni porez od tri posto na sva primanja pojedinaca veća od 300 tisuća eura godišnje. Povećava se i dobna granica za odlazak žena u mirovinu na 65 godina.

Osim nezavisnih i sindikata krajnje lijevo orijentiranih, ispred zgrade parlamenta prosvjedovali su i talijanski "indignados", odnosno građani ljuti na politiku. Prosvjedi će se zasigurno proširiti, a u utorak je najveća talijanska sindikalna konfederacija (CGIL) organizirala osmosatni opći štrajk protiv mjera vlade desnog centra, koja je sada donijela i nove odluke o rezovima u državnoj potrošnji.

Čelnica sindikata CGIL Susana Camusso drži kako su mjere talijanske vlade "socijalno neodržive" jer pogađaju stalno zaposlene djelatnike i umirovljenike. CGIL je pozvao na prosvjed i zbog toga što drži kako mjere napadaju i pravo na rad jer uvode mogućnost jednostavnijeg otkazivanja zaposlenima u stalnom radnom odnosu.

Čelnik Demokratske stranke Pierluigi Bersani drži kako je ova vlada nesposobna sučeliti se s ekonomskom krizom. Vruća jesen za talijansku politiku tek je započela.

Komentara 18

DO
doktorica
09:22 08.09.2011.

i nama slijede rezovi u državnoj potrošnji

Avatar flegmatik
flegmatik
09:35 08.09.2011.

Treba štedjeti, da. Ali štednja sama neće dovesti do oporavka Italije. Treba vratiti proizvodnju talijanskim radnicima. Riješenje je zapravo jednostavno kad bi političke strukture imale petlju da ga provedu.

Avatar puky
puky
09:04 08.09.2011.

... hi hi hi ... neki dan su komunističke novine obajvile anketu kako 70% naših građana želi ovakve rezove zbog kojih gori Grčka, Španjolska, Portugal, Izrael a sada i Italija ... a isti dan kod nas bunt umirovljenika kojih ima 30 u populaciji, seljaka sa još 30%, ribara 2%, studenata 8% i ostalih 30% ... svi se bune da im malo i da će svašta napraviti ako im se ne da lova ... strava ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije