Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Talijani opovrgavaju ultimatum za oslobađanje posade otetog broda

25.04.2009.
u 12:00

RIM – Talijansko ministarstvu vanjskih poslova, Farnesina, opovrgnulo je postojanje ultimatuma od 72 sata koje su navodno dali pirati za oslobađanje posade talijanskog broda kojeg su oteli pred Somalijom. Na talijanskom tegljaču "Buccaneeru", vlasništvu pomorske tvrtke Micoperi Marine Contractors iz Ravenne, nalazi se 16 članova posade - deset Talijana, pet Rumunja i jedan Hrvat. Oteti hrvatski pomorac je 25-godišnji Riječanin, koji na brodu radi kao električar, a na brod se ukrcao u Veneciji.

Ni Farnesina, sjedište talijanskog MVP-a, niti talijanski veleposlanik u Najrobiju, Pierandrea Magistrati, koji je odgovoran i za Somaliju, kao ni drugi izvori na koje se poziva Rim, ne potvrđuju postojanje ultimatuma. U izjavi Farnesine se naglašava kako je ministar vanjskih poslova Franco Frattini odlučio u Somaliju uputiti Margheritu Boniver, predsjednikcu Parlamentarnog odbora za Schengen i imigraciju, koja je nedavno imenovana "specijalnim izaslanikom za hitno humanitrarno djelovanje".

Boniver je, podsjetimo, bila i posebna izaslanica tadašnje talijanskog predsjednika Francesca Cossige u probijanju opomorske blokade Dubrovnika koju su bili postavili ratni brodovi tadašnje JNA.

Boniver će sada u Somaliji, u ime talijanske vlade, razmotriti stanje s otetim brodom, posebno će se uvjeriti u stanje u kojem se nalaze članovi posade Buccaneera. Farnesina ima stalne kontakte sa somalijskim premijerom i vlastima u somalijskoj poluautonomnoj regiji Puntland kako bi se riješilo pitanje otetih pomoraca. Pregovori su u tijeku, naglašava izvor u Farnesini.

Obitelji dvojice talijanski pomoraca, Vincenza Montelle i Giovannija Vollaroa, iz mjesta Torre del Greco pokrah Napulja, koji se nalaze na brodfu Buccaneer, žive u strahu. Naime, dvojica talijanskih članova posade, Montella i Vollaro, su se telefonski javili svojim obitzeljima najavljujući odluku pirata da će ubiti sve članove posade ako se neće udovoljiti njihovim zahtjevima. Podsjetimo, talijanski brod su oteli pirati u Adenskom zaljevu 11. travnja.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije