Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Premijer na mukama

Talijani idu na referendum o Renziju

Barbara Doric, ravnateljica Agencije za ugljikovodike
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
1/3
16.04.2016.
u 22:14

Devet regija, među kojima su i one u kojima su guverneri članovi Renzijeve stranke, zatražilo je zabranu crpljenja nafte nakon isteka koncesije

Gotovo 47 milijuna Talijana pozvano je sutra na birališta da se izjasne na referendumu o naftnim i plinskim bušotinama u moru. Čini se da je riječ o velikim odlukama, ali referendumom o bušotinama u moru praktički se ništa ne odlučuje jer postojeće ostaju, a nove ionako nisu predviđene. Pa o čemu se onda glasuje?

Prestaju tek 2034. godine

Vlada lijevog centra premijera Mattea Renzija unijela je u zakon o stabilnosti da postojeće platforme unutar teritorijalnog mora mogu izvlačiti naftu i plin sve dok ne iscrpe sve rezerve. Devet regija, među kojima su i one u kojima su guverneri članovi Demokratske stranke čelnika Renzija, zatražilo je referendum kojim bi se kompanijama zabranilo crpljenje nafte i plina nakon isteka koncesije. Prema predlagačima referenduma, crpljenje plina i nafte nastavilo bi se do isteka koncesija, a poslije bi se obustavilo unatoč tome što nisu iscrpljene sve rezerve. Prve koncesije prestaju 2016., a posljednja 2034. godine. Dakle, tek će 2034., ako građani i odluče da se zaustavi crpljenje nafte i plina, platforme prestati djelovati.

Ugroženo je 11.000 radnih mjesta pa je Renzi građane pozvao da bojkotiraju referendum

Unutar 12 milja teritorijalnih voda Italija ima 44 platforme za crpljenje plina i nafte od ukupno 69 koliko ih ima u morima, računajući i one u međunarodnim vodama. Dakle, na 25 platformi nastavila bi se crpiti nafta bez obzira na referendum, a referendumom obuhvaćene 44 platforme nastavile bi raditi sve do isteka koncesije pa i u slučaju da na referendumu pobijedi opcija za njihovo zatvaranje. Najviše platformi ima u Jadranskom moru. Referendum se, dakle, ne odnosi na postojeće platforme izvan teritorijalnih voda, kao ni na one na kopnu. Tim se referendumom ne odlučuje hoće li se i dalje crpiti nafta i plin, već je riječ samo o djelomičnom ograničenju crpljenja. Matteo Renzi poziva pak birače da ne odu na birališta. Naime, da bi referendum bio valjan, mora glasovati 50% plus jedan birač. Ako bude glasovalo manje od 50% upisanih birača, referendum se smatra nevaljanim i sve ostaje po starome.

Veća ovisnost o uvozu

Oporba napada Renzija zbog takve izjave jer kaže kako političari moraju pozivati birače da se odazovu na izbore. Renzi drži kako je, s obzirom na to da postoji i opcija nevaljanog referenduma, legitimno tražiti i takav ishod. Dodaje kako se tim referendumom ne odlučuje o tome hoće li energetska budućnost Italije biti usmjerena prema obnovljivim izvorima energije, već o budućnosti 11.000 zaposlenih te većoj ovisnosti o uvozu nafte i plina.

Zapravo, referendum o bušotinama pretvorio se u referendum „za“ ili „protiv“ Renzija. Pobijedi li opcija za zatvaranje bušotine, oporba će zatražiti ostavku Renzija.

>> Sad ozbiljno: Račun za plin godišnje će nam biti niži u prosjeku 840 kn

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije