Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Talijani grade novu nukleraku nedaleko od Hrvatske

Berlusconi
AFP
09.12.2009.
u 21:50

Prema nekim informacijama elektrana će biti izgrađena u Monfalconeu, što je vrlo blizu Hrvatske. Vlada premijera Berlusconija ne želi otkriti točnu lokaciju.

Prva nova nuklearna elektrana u Italiji, poslije zatvaranja starih nakon referenduma kojim su Talijani odbacili 1987. godine nuklearnu energiju, vjerojatno će biti izgrađena u regiji Venetu, u mjestu Polesine pokraj Chioggije. Talijanska vlada desnog centra premijera Silvija Berlusconija, koja je otvorila mogućnost izgradnje nuklearnih elektrana i o tom poslu već potpisala sporazume s Francuskom, ne želi još obznaniti njihove lokacije. Tek će 15. veljače vlada donijeti potrebne odluke o izgradnji četiri nuklearne elektrane treće generacije, kao i dekret o mjestu pohranjivanja nuklearnog otpada.

No, talijanska glasila već obznanjuju zemljovide s mjestima budućih nuklearki, a jedna bi, prema tim informacijama, trebala biti izgrađena u regiji Venetu i to preko puta hrvatske obale Jadrana.

Kao moguće lokacije novih nuklearki spominju se one na kojima su bile one koje su zatvorene nakon referenduma iz 1987., odnosno u mjestima Trino, Caorso, Montalto di Castro, Latina i Garigliano. Predsjednik talijanskih Zelenih Angelo Bonelli iznio je, pak, mjesta za koja je on čuo da će na njima biti izgrađene nuklearke, odnosno u Oristanu, Palmi (na Siciliji) i u Monfalconeu (Tržiću pokraj granice sa Slovenijom). I prema jednom i prema drugom navodnom projektu, jedna od nuklearki bi trebala biti izgrađena nedaleko od Hrvatske.

Ključne riječi

Komentara 10

LO
Loco
20:37 09.12.2009.

Da, i?

BE
besliciv
00:12 10.12.2009.

je ali sta ce na to reci janezi ?? znaju li talijani da su janezi brzi na cmizdrenju?lol

EK
ekovidra
23:53 09.12.2009.

Trebamo hitno zavrsiti sveučilišnu bolnicu, jer nove studije u SAD i Njemačkoj ukazuju na znatno povišenje pojave karcinoma na kilometarskim udaljenostima od svih nuklearki za koje su se studije radile. Posebno su pogođena djeca do 15 godina. Al što je za mafijaša par života.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije