Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uništili bazu i pobili teroriste

Talibani u Kabulu krenuli u iskorjenjivanje ISIL-a

Zerah Oriane/ABACA/PIXSELL
05.10.2021.
u 14:30

Talibani su udarili na terorističku organizaciju Islamsku državu nakon što je u eksploziji pored džamije u Kabulu poginulo i ranjeno više civila

Talibanske vlasti pokrenule su odlučujuću bitku protiv terorističke organizacije Islamske države Khorasan (ISKP), nakon što je u eksploziji pored džamije u afganistanskome glavnom gradu Kabulu poginulo i ranjeno više civila. Član političkog vijeća i predsjednik odbora za talibanske medije i društvene mreže, Hafiz Said Khosti potvrdio je za Večernji list da su snage talibanske vlade razbile ćeliju Islamske države na sjeveru Kabula ističući kako su, nakon što su oslobodili Afganistan i ušli u Kabul 15. kolovoza, talibani obećali da će osigurati sigurnost Afganistancima i da će zemlju izvući iz “močvare rata”.

– Iako u ovom trenutku nismo htjeli odmah krenuti u rat protiv te zločinačke organizacije, jer imamo prioritete, serije napada koje su proteklih tjedana izveli pripadnici ISIL-a Khorasan prisilile su našu vladu da ubrzaju početak akcija kako bi uništili tu terorističku mrežu – naglasio je Khosti dodajući da je posebna talibanska postrojba izvela operaciju protiv terorističke ćelije ISIL-a u kabulskome 17. okrugu, tvrdeći kako je ISIL-ova baza potpuno razorena a svi njezini članovi unutra su ubijeni.

VEČERNJI TV Ekskluzivni razgovor s članom političkog vijeća talibana: 'Uništit ćemo ISIL jer je opasan za islam'

Otkad su talibani ponovno zauzeli Afganistan teroristička organizacija Islamska država izvela je terorističke napade u Kabulu, Jalalabadu i Mazar-i-Sharifu. Samo u Jalalabadu ubijeno je 35 talibanskih boraca. Talibani tvrde da su ubili Mawlawija Ziyu ul-Haqa, poznatijeg kao Abu Omar Khorasani, bivšeg lidera ISKP-a u kabulskom zloglasnom zatvoru Pul-e-Charkhi, kao i Farooqa Bengalzaija, lidera ISIL-a iz Pakistana dok je putovao u jugozapadnom Afganistanu. Talibani su uhitili Shaikha Abu Obaidullaha Mutawakilja, poznatog selefijskog učenjaka, u prijestolnici Kabulu.

Samo tjedan dana poslije, Mutawakil je pronađen mrtav. Da talibani žele iskorijeniti ISIL i njegovu ideologiju dokazuje činjenica da su zatvorili više od 30 džamija, koje propovijedaju vehabijsko-selefijsku ideologiju kakvu njeguje ISIL. Iako je većina aktivnosti ISIL-a bila bazirana u Nangarharu, susjedni Kunar pokazao se posebno vrijednom provincijom za regrutiranje njihovih boraca. Desetljećima su dijelovi Kunara bili dom malobrojnoj populaciji koja je pohađala selefijske škole islama. Međutim, poraz ISIL-a u Iraku i Siriji i dolazak 10-ak tisuća boraca u Afganistan, osnažio je terorističku organizaciju ISIL u Afganistanu te sada djeluju diljem zemlje. Ono što je sigurno, pred talibanima je izuzetno težak posao s ISIL-om, i kako kažu sami talibani, “bit će krvi do koljena”.

Ključne riječi

Komentara 2

DU
Deleted user
14:33 05.10.2021.

Pogledajte im natikače i brade! Izraz lica odaje vrlo inteligentnu osobu u tim krpama. Vjerojatno okupanu, mirišljavu i nadasve obrazovanu osobu punom dobrih vibracija i sjajne prošlosti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije