Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kandahar

Talibani reketare i prisilno regrutiraju

marinci
AFP/PIXSELL
29.03.2010.
u 13:42

Masovnim napadima na američke snage u Kandaharu islamski militanti žele pokazati da nisu uništeni unatoč nedavnim porazima na jugu Afganistana.

Iako su razbijeni u nedavnoj operaciji Moshtarak, kojom su američke snage ovladale gradom Marjahom, talibani užurbano pripremaju gerilske snage za svoj najveći napad u osmogodišnjem afganistanskom ratu.

 

Svakodnevna ubojstva

Prema ideji vođa islamskih militanata, talibanski će borci povesti ulične borbe u Kandaharu, duhovnom središtu talibanskog pokreta, u čiju okolicu uskoro pristiže 30.000 američkih vojnika. Iako se nominalno ovaj grad s pola milijuna stanovnika nalazi pod kontrolom Amerikanaca i središnje afganistanske vlade, stvarnost je znatno drugačija. Vladi odani službenici i snage sigurnosti zabarikadirane su u strogo čuvanim zgradama, dok na samim ulicama gotovo i da nema policije ili vojske. Naoružani talibani sasvim otvoreno hodaju gradom, naplaćuju reket lokalnim trgovcima te na silu regrutiraju stanovništvo u svoje redove. Sigurnosne procjene govore da stanje u Kandaharu nikada nije bilo gore i nesigurnije još od 2001. godine kada je srušena talibanska vlada u Kabulu.
– Svaki izlazak na ulicu igra je s vlastitim životom. Ubojstva su svakodnevna stvar, a talibani napadaju usred dana, čak i štićene konvoje u kojima se prevoze lokalni dužnosnici – rekla je za International Herald Tribune jedna humanitarka koja je u Afganistan pristigla iz Europe.

“Udari i bježi”

Prema planovima američkog zapovjedništva, novopristigle postrojbe trebale bi prognati talibanske teroriste iz pokrajine i napokon uspostaviti normalan život na jugu zemlje, no militanti se spremaju na žestok otpor. Kako procjenjuju sigurnosni stručnjaci, broj mina iznenađenja koje će dočekati marince na ulicama grada veći je nego i na jednom mjestu tijekom dosadašnje intervencije, a talibani pripremaju i posebne skupine koje će taktikama urbane gerile napadati vojne ophodnje kako bi koalicijskim snagama nanijele što je moguće veće žrtve.
– Talibani se žele predstaviti svijetu, žele pokazati da unatoč nedavnim porazima nisu uništeni. Oslanjaju se na podmetnute eksplozive te na taktiku “udari i bježi”, kaže Haji Agha Lailai, upravitelj provincije. Unatoč svemu talibanima analitičari ne daju velike šanse. Slične su akcije islamski militanti najavljivali i prije nekoliko mjeseci kada se pripremala operacija Moshtarak, no grad Marjah zauzet je u nekoliko dana.

Ključne riječi

Komentara 5

UK
Ugo Kajvez
21:30 29.03.2010.

Apropo mojih donjih postova .... . Čemu meni klikate minuse? .... nisam ja to izmislio .... javne su to informacije na mreži ..... jedino ako se ne želiti sa istinom gledati lice u lice onda si zabite glave u pjesakk .... i sretno vama i vašj djeci bilo .............................

MA
marin1956
17:03 30.03.2010.

Baš, kao da su partizani!

UK
Ugo Kajvez
15:55 29.03.2010.

29.03.2010. u 15:51h krilnik . Ne, nego ko ustaše i četnici .............

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije