Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AFGANISTAN

Talibani ne napadaju jer beru mak, ali prinos im je prepolovljen

af
VL
Autor
Hrvoje Dečak
13.05.2010.
u 20:00

UN je procijenio da su talibani od 2005. do 2008. godine na drogi zaradili između 450 i 650 milijuna dolara. Svjetska organizacija također navodi da Afganistan proizvodi 90 posto ukupne svjetske količine opijuma.

Premda u vječitoj borbi protiv zapadnih saveznika i afganistanske vojske, talibani su u posljednje vrijeme gotovo posve prekinuli napade i povukli se u brda. Razlog nije promjena njihove politike, nego obveza – sezona je branja maka, pa moraju prionuti poslu. Naime, zna se da gotovo sav opijum koji dolazi u Europu stiže iz Afganistana, a proizvodnja i prodaja droge talibanima je glavni izvor prihoda.

Zaplijenili tone droge

- Mnogo slabija aktivnost pobunjenika znak je da je žetva maka u jeku - rekao je britanski general-bojnik Gordon Messenger. On, međutim, zna da će se poslije sezone branja talibani opet prihvatiti oružja. A da je proljeće vrijeme kad talibansko oružje šuti, pokazuje i statistika prema kojoj tada pogiba najmanje savezničkih vojnika.

Messenger je priznao da je talibanima prihod od trgovine narkoticima iznimno važan, ali i da NATO nema ovlasti razbijati narkomreže, nego to moraju činiti afganistanske vlasti.

Međutim, američka vojska djelatno pomaže afganistanskoj pa nastoji prekinuti putove za prijevoz opijata diljem Afganistana. Dapače, ustanovili su da je urod maka ove godine zbog gljivica 40 posto slabiji.

– Ovo nipošto nije dobra godina za njihov biznis – kazao je za USA Today general-bojnik Richard Mills, zapovjednik marinaca na jugu Afganistana.

Američke i afganistanske snage zaplijenile su u protekla dva tjedna oko četiri i pol tone droge i kemikalija koje služe za proizvodnju narkotika – rekao je Mills.

Zna li se da se u Afganistanu u godini proizvede oko sedam tona opijuma, sami procijenite je li zapljena velika ili mala!

Ipak, saveznici se nadaju da će, što zapljenom, a što prekidanjem putova droge, dodatno pritisnuti talibane uza zid u svojoj misiji, u čije izglede za uspjeh sumnjičavo gledaju i mnogi na Zapadu.

Dvostruko više marinaca

Broj marinaca na jugu Afganistana u proteklih je godinu dana gotovo udvostručen pa ih sada ima oko 20 tisuća, što im omogućuje da zađu dublje u planine kojima prolaze putovi prijevoza droge.

Inače, UN je procijenio da su talibani od 2005. do 2008. godine na drogi zaradili između 450 i 650 milijuna dolara. Svjetska organizacija također navodi da Afganistan proizvodi 90 posto ukupne svjetske količine opijuma, a najveća su polja maka u provinciji Helmand, u kojoj je u veljači počela velika ofenziva saveznika.

Ključne riječi

Komentara 30

GA
gabriela
21:29 15.05.2010.

dobro kaže Kir. Jedino što sudeći po ovom naslovu britanska kraljica neće imati toliko prihode ove godine. jbg.

IZ
izgnanik
21:57 14.05.2010.

umjesto 650 milijadi $ čistog prihoda talibani zaradili samo 650 miliona tako je to kad ti po zemlji rovari najveći narko diler amerika i nato ko bi snabdio farmaceutske kompanije po najnižim cijenama za sirovinu a one od istog makaka spravljaju pripravke za lijekove za svakodnevnu uporabu u medicini za neupućene .

OB
-obrisani-
20:29 13.05.2010.

hahahaha.... ovaj clanak je ludnica hahaha...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije