Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Talibani će od Zapada dobiti novac i posao ako odustanu od rata

talibani
AFP/Pixsell
26.01.2010.
u 21:00

Britanci i Amerikanci osmislili su novi plan za borbu protiv talibanskih pobunjenika, osmišljen na financijskim intervencijama koje bi talibane trebale prevesti na pravu stranu, odnosno motivirati ih da ostave oružje i uključe se u pregovore.

Pod zajedničkim predsjedanjem vlada Velike Britanije i Afganistana u Londonu će se sutra održati Konferencija o budućnosti Afganistana na kojoj će sudjelovati 60 ministara vanjskih poslova, uključujući i hrvatskog ministra Gordana Jandrokovića. 

Novi plan

Britanci i Amerikanci osmislili su novi plan za borbu protiv talibanskih pobunjenika, osmišljen na financijskim intervencijama koje bi talibane trebale prevesti na pravu stranu, odnosno motivirati ih da ostave oružje i uključe se u pregovore. 

– O talibanskoj pobuni ne može se govoriti kao o monolitnom pokretu. Sastoji se od mnogo različitih grupa u koje su se, u većoj ili manjoj mjeri, kooptirali strani borci, lokalna plemena, trgovci drogom i plaćenici koji sada dobivaju manje od 10 dolara po danu – navodi David Milliband, britanski ministar vanjskih poslova. 

– Pravom političkom strategijom te dobrom ravnotežom iskazivanja vojne premoći i političkog pružanja ruke možemo iskoristiti te podjele – prenosi Millibandove riječi Washington Post. Afganistanska vlada planira ponuditi zapošljavanje onim talibanima koji pristanu zamijeniti strane. U idealnim uvjetima pokušava se doprijeti do 20 ili 30 tisuća talibana, međutim, postoje ozbiljne sumnje da će vladini planovi naići na dobar odjek u trenutku kada pobunjenici bilježe pobjede.

Ukidanje sankcija

Predsjednik Hamid Karzai najavio je kako će na konferenciji predložiti ukidanje sankcija koje je UN proglasio protiv nekih talibanskih vođa. Pregovori s talibanima trebali bi postati osnova za dugoročno političko rješenje.

Da pregovore treba pretpostaviti ratovanju, smatra i general Stanley McChrystal, glavni zapovjednik NATO-a na terenu.

Ključne riječi

Komentara 29

PO
pocrn
00:00 27.01.2010.

..he..he.., kod ovakvih mogucnosti koje im svrsishodno \"otvaraju\" Ameri, za ono sto dolazi danadnji medjumuslimanski sukob izgledat ce kao igrica ,-covjece ne ljuti se-..he..he..!Bok!

PO
pocrn
00:12 27.01.2010.

..tja..pitanje je samo tko ce zaustaviti ovu spiralu smrti koju su Islamisti pokrenuli protiv sebe samih....!!?..nitko, ako ne oni sami.!Bok!

PO
pocrn
23:32 26.01.2010.

..tja..i do sada su Muslimani, islamo-fasisti, talibani, dzihad-papucari te i ostala istomisljenicka bagra bespostedno ratovali jedni protiv drugih.....pak.. ..he..he.., kod ovakvih mogucnosti koje im svrsishodno \"otvaraju\" Ameri, za ono sto dolazi danadnji medjumuslimanski sukob izgledat ce kao igrica -covjece ne ljuti se-.!Bok!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije