Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
svađa nakladnika

'Takve zbrke i kaosa u izradi udžbenika dosad nikad nije bilo'

'17.11.2009., Europski dom, Zagreb - Okrugli stol o prijedlogu Zakona o udzbenicima. Ante Zuzul, direktor Skolske knjige, Daniel Zderic, direktor Profila internationala. Photo: Zarko Basic/Poslovni dn
Žarko Bašić/PD/PIXSELL
10.05.2013.
u 22:00

Trebalo bi ga reducirati, ali na temelju čega, pitaju se autori i dio nakladnika

– Nikada većeg kaosa i zbrke u izradi udžbenika nije bilo kao ove godine. Nitko živ se u tome ne može snaći – iskreno nam je jučer kazao jedan autor ne želeći, kako je rekao, svrstavati se javno na stranu svog ili izdavača koji imaju drugačije mišljenje. Takva izjava upućene ne začuđuje jer izdavači i autori pripremaju nove udžbenike bez novih kurikuluma i nastavnih planova i programa. Iako su donedavno tvrdili da im to nije problem, nakon što su vidjeli prijedlog udžbeničkog standarda u kojem im Ministarstvo propisuje izgled udžbenika i veličinu, ali i količinu sadržaja, i nakon što su zaključili da bi znatno morali reducirati gradivo, izdavači su se podijelili. "Školska knjiga", jedan od najjačih izdavača udžbenika, podržava Nacionalno vijeće i stručnu javnost koji su tražili da se ne tiskaju novi udžbenici dok se ne donese strategija obrazovanja, novi kurikulum i svi potrebni propisi.

Nesaglediva šteta

– Kako se nastavni planovi i programi nisu mijenjali, ne razumijemo nasilno inzistiranje na promjeni – kazala je direktorica školskog programa Školske knjige Matilda Bulić. Za predloženi udžbenički standard tvrdi da je pun improvizacija i nelogičnosti. – Ovakav pristup mogao bi nanijeti nesagledivu štetu našem obrazovanju – zaključuje Bulić.

Za razliku od Školske knjige, nakladnik Profil za nove je udžbenike. – Na udžbenicima radimo već tri godine, bilo je naznaka da će se smanjivati gradivo i o tome smo vodili računa. Sadržaj možemo reducirati do 10%, ali ne 50 posto. S tolikim rezanjem ne slaže se ni jedan izdavač i tu smo jednoglasni – komentirao je vlasnik Profila Daniel Žderić. On smatra da su novi udžbenici potrebni jer su postojeći zastarjeli, a kako obvezne neće biti zbirke zadataka i neki drugi naslovi, drži da bi kompleti udžbenika trebali biti jeftiniji. No to ne znači da će udžbenici pojedinačno pojeftiniti. – Cijene smo snizili prije tri godine 10% – podsjeća Žderić.

Prepisali Strugara

Iz Ministarstva obrazovanja poručuju da im je cilj olakšati školsku torbu, da će se smanjiti broj obveznih naslova za svaki predmet, da je o predloženom Udžbeničkom standardu javna rasprava u tijeku i da će se prihvatiti najbolja rješenja. Dodaju da je godina dana dovoljna da se dobiju kvalitetni udžbenici koji će, među ostalim, biti usklađeni i s novim pravopisom. Upućeni tvrde da je izgled i količinu sadržaja u udžbeniku Ministarstvo "prepisalo" od Strugarova Udžbeničkog standarda, koji nikada nije u cijelosti zaživio.

>> HDZ: Ne mijenjajmo udžbenike nego Vladu

>> Novi udžbenici tek za školsku godinu 2014./15.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije