Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrvatska uvodi mikroprijevoz

Taksisti će moći obavljati javni prijevoz putnika u slabo naseljenim područjima

taksi
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
17.12.2017.
u 07:59

Projekt mikroprijevoza predviđen je za gradove i općine, stoga će ga oni i sufinancirati iz svog proračuna

Novi Zakon o prijevozu u cestovnom prometu, koji je trenutačno u fazi javne rasprave, donosi veliku novost u Hrvatskoj – uvođenje mikroprijevoza.

To znači da će gradovi i općine koji nemaju organizirani javni prijevoz autobusima na svom području moći ugovarati s licenciranim prijevoznicima da tu uslugu pružaju minibusevima ili automobilima.

Poziv prijevozniku

Ti prijevoznici mogu biti autobuseri ili pak taksisti, bitno je da imaju potrebnu licenciju. Mikroprijevoz funkcionira tako da se na području jedinice lokalne samouprave odrede stajališta na kojima će se putnici ukrcavati i iskrcavati, a pritom je potrebno da prije planiranog polaska telefonski prijevoznika obavijeste o tome. Prijevoznik zatim minibusom ili automobilom pokupi te putnike i odvozi ih do željene destinacije, na primjer u bolnicu, na policiju, sud, odnosno na već određena stajališta u gradu. U Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture kažu da su se kod mikroprijevoza vodili iskustvima Austrije, Švicarske i Njemačke koje prepoznaju da organizirati prijevoz u ruralnim i slabo naseljenim područjima nije isto što i u velikim gradovima i gusto naseljenim područjima. Državna tajnica za promet Nikolina Brnjac objašnjava da općine mogu donijeti odluku o mikroprijevozu i ako na njihovu području već postoje autobusne linije, ali su autobusi popunjeni do 20 posto kapaciteta ili je razmak između dva uzastopna polaska autobusa veći od dva sata.

– Mikroprijevozom je omogućeno da se javni prijevoz putnika obavlja i osobnim vozilima kako bi se kapacitet vozila mogao uskladiti s malom prijevoznom potražnjom. Način na koji će se organizirati mikroprijevoz prepušten je na volju gradovima i općinama, naravno uz obavezu poštovanja svih propisa koji reguliraju prijevoz putnika – kaže Brnjac.

Pogledajte prosvjed taksista zbog Ubera:

taksi
1/16

Ravnomjeran razvoj

U Ministarstvu kažu da, s obzirom na to da je projekt mikroprijevoza predviđen za gradove i općine, onda ga upravo jedinice lokalne samouprave i financiraju iz svog proračuna. No ističu da se u sklopu projekta otvara i dugoročna prilika, posebno u kontekstu decentralizacije. Stoga kažu da bi se u budućnosti valjalo razmišljati da se za te potrebe decentraliziraju određena sredstva državnog proračuna jer mikroprijevoz u sebi sadrži i komponentu ravnomjernog razvoja Hrvatske.

Pogledajte kako su dubrovački taksisti blokiralu magistralu zbog Ubera:

taksi
1/31

– Promet i dobra povezanost osnova su razvoja određene lokalne sredine te preduvjet za bolji životni standard građana. Zato sa sigurnošću mogu tvrditi da je kvalitetan javni prijevoz jedan od preduvjeta ostanka stanovništva na nekom području, a to ovom mjerom želimo potaknuti – objašnjava Brnjac.

Mikroprijevoz u austrijskom Leibnitzu, primjerice, organiziran je s 40 stajališta, a putnici trebaju 60 minuta prije polaska nazvati prijevoznika i reći mu na kojem će stajalištu biti. Mjesečna karta za mikroprijevoz na tom području košta 50 eura, dok se za 10 vožnji plaća 15 eura. Usto lokalna samouprava te karte sufinancira od 10 do 40 posto. Iskustva Leibnitza govore da mikroprijevoz koriste najviše mladi, a taj prijevoz dostupan je na tom području svih sedam dana u tjednu. Austrijska iskustva kažu da početna ulaganja, odnosno operativni troškovi mikroprijevoza, primjerice opremanje stajališta, iznose od 15.000 do 150.000 eura. Što se tiče prijevoznika, mikroprijevoz u razvijenim europskim državama poput Austrije i Švicarske uglavnom obavljaju taksisti.

Komentara 6

DU
Deleted user
08:20 17.12.2017.

Kod nas u Rusiji to su tzv maršrutke, voze po linijama i polaze po potrebi.

MI
miso
08:16 17.12.2017.

Odlično! Svaka čast. Čestitam i podržavam. Bravo!

MI
miso
08:22 17.12.2017.

... Tu ideju sam komentirao prije nekog vremena vezano uz prijevoz na liniji za aerodrom. I za tamo se može načiniti isto!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije