Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
filozof i govornik

Tako je govorio Gotovac, političar koji se uvijek držao uspravno

vlado gotovac
Patrik Macek/Pixsell
07.12.2012.
u 08:55

Uvjerenja
: Ono što je mislio, to je i govorio i za to je bio spreman i umrijeti

Danas se navršava 12 godina od smrti Vlade Gotovca, hrvatskog pjesnika, esejista, filozofa, političara i jednog od najvećih govornika koje je Hrvatska imala u svojoj povijesti.

Veličanstven govor

U povijesti stvaranja Hrvatske države ostat će upamćen Vladin veličanstveni govor 30. kolovoza 1991. godine na Trgu kralja Petra Krešimira IV., pred zgradom tadašnje Pete vojne oblasti kada se on svojim iz srca iskrenim govorom neustrašivo suprotstavio zapovjednicima tada pete najmoćnije vojne sile u Europi.

– Ja vas volim i ja se vama ponosim. I kada bih trebao birati da li ću s vama umrijeti ili s ovim strašilima živjeti, izabrao bih smrt. Jer davno već na onom svijetu postoji jedan divni stih jednog velikog pjesnika koji kaže: U Navarri se umiralo od srama. Mi Hrvati kada ne bismo imali ovo dostojanstvo i kada ne bismo imali ovu ljubav, umirali bismo od srama, ali ovi ovdje nemaju od čega umrijeti jer nemaju ni dostojanstva ni ljubavi – govorio je tada Gotovac okupljenom mnoštvu ljudi.

Cijeli svoj život taj ponosni Imoćanin držao se uspravno. Nije ga mogla slomiti nijedna ideologija, nijedna vlast, nijedna policija. Ono što je mislio, ono što je živio, to je i govorio. I bio, kako je često puta znao ponoviti, za svoja uvjerenja i spreman umrijeti. U vrijeme Hrvatskog proljeća Vlado Gotovac bio je glavni urednik Hrvatskog tjednika. Zbog svojih tekstova u tom tjedniku, ali i prohrvatske uređivačke politike, Gotovac je nakon sloma Hrvatskog proljeća bio osuđen na četiri godine zatvora i tri godine gubitka građanskih prava. A to je značilo da se nije mogao zaposliti u državnim službama te da je imao zabranu javnog nastupa i objavljivanja bilo kakvih radova.

Nakon izlaska iz zatvora, Gotovac je ostao jednako uspravan i nimalo nepokolebljiv. Zbog intervjua Švedskoj televiziji 1977. godine u kojemu je govorio o svom uhićenju, životu u zatvoru i građanskim neslobodama u komunizmu, ponovno je bio osuđen na dvije godine zatvora i četiri godine ponovnog gubitka građanskih prava. Dvije godine prije osamostaljenja, kad je u pitanju hrvatska samostalnost i njezin odnos prema Europi, Gotovac je bio potpuno jasan.

Nije zašutio

– Hrvatski sabor mora donijeti odluku da Hrvatska ni u kojem obliku neće sudjelovati ni materijalno ni moralno u događajima koji nas odvode dalje od Europe, u balkanske ponore, jer je to apsolutno suprotno volji hrvatskog naroda – govorio je Vlado Gotovac koji ni u slobodnoj Hrvatskoj nije šutio niti odstupao od svojih stavova.

>>"Vlado nije kritizirao Tuđmana osobno nego njegovu politiku"

Ključne riječi

Komentara 29

DK
dkatica2
09:45 07.12.2012.

Vlado se držao uspravno kao Hamlet , ali po njemu od Hrvatske ne bi bilo države , usred rata on je oštro kritizirao aktualnu Tuđmanovu vlast .

Avatar MK
MK
11:01 07.12.2012.

07.12.2012. u 10:50h marnie je napisao/la: crna vrana Bio je velik, ali njegove procjene su se pokazale pogubnim ? >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> ...DA, bio je velik! ...one odluke iz pozicije "oporbenjaka" i iz nemocne pozicije - DA, bile su pogubne! ...nit je je Özil los igrac samo zato sto je Modric dosao u Real - nit pak je Modric los igrac mada ne dobiva minutazu koju smo svi zeljeli. ...nemoj ga "njima" prepustiti! ...preko njega bi oni "cistili" svoju crnu savijest! ...neka se oni klanjaju Josipu Brozu, a ne Vladi Gotovcu!

Avatar Matija22
Matija22
10:38 07.12.2012.

trebala bi neka ulica u nekom gradu dobiti ime po njemu dosta je on zaslužan za stvaranje Hrvatske države.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije