Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 125
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zabrana uvoza

Tajvan: 'Kinezi su nas blokirali, jedite ananas'

Pineapple farm in Taiwan
Foto: /Newscom/PIXSELL
1/3
01.03.2021.
u 16:18

Tajvan je prošle godine izvezao oko 46.000 tona ananasa, a više od 90% ih je prodano Kini

Nakon što je Kina zabranila uvoz ananasa iz Tajvana, s kojim, poznato je, baš i nije u skladnim odnosima jer ga službeni Peking smatra vlastitim teritorijem, tajvanska predsjednica Tsai Ing-wen pozvala je stanovništvo da jedu više ananasa kako bi pomogli poljoprivrednicima.

Naime, Kina je od ovog mjeseca obustavila uvoz ananasa iz Tajvana pod opravdanjem da bi pri uvozu u Kinu mogle uz ananas stići i invazivne životinjske vrste koje bi ugrozile kinesku poljoprivredu.

Predsjednica je osudila zabranu navodeći kako je otočni poljoprivredni izvoz udovoljavao međunarodnim standardima.

“Kina je poslala obavijest nalik zasjedi, jednostrano obustavljajući uvoz tajvanskih ananasa. To očito nije bila uobičajena trgovinska odluka ”, napisala je Tsai.

Tajvanska vladajuća Demokratska napredna stranka (DPP) smatra kako je to nastavak pritiska Pekinga na ovu otočnu državu, koja Kinu ubraja u svoje glavne trgovinske partnere unatoč političkim napetostima.

Tajvan je prošle godine izvezao oko 46.000 tona ananasa, a više od 90% ih je prodano Kini.

VIDEO Od 12. veljače do 15. svibnja posjetite izložbu "Hrvatska svijetu"

Ključne riječi

Komentara 1

BE
berija
18:47 01.03.2021.

Kinezi nas blokirali? A tko živi na Tajvanu? Blufonci?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije