Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 107
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
misterij

Tajnovito nestao Xi Jinping, čovjek koji je trebao voditi Kinu

'Chinese Vice-President Xi Jinping speaks to Egypt\'s President Mohamed Morsi (not pictured) during their meeting in the Great Hall of the People in Beijing on August 29, 2012.  Morsi is seeking in hi
'HOW HWEE YOUNG'
11.09.2012.
u 21:02

Žrtva atentata? Prema nagađanjima, budući predsjednik Xi Jinping ranjen je u atentatu ili u teškoj automobilskoj nesreći

Rijetko kada se dogodi da visokopozicionirani političar neke države nestane bez traga, no kada se to dogodi čovjeku koji bi trebao možda već sljedećeg mjeseca od Hu Jintaa preuzeti desetogodišnje vodstvo Kine i postati najmoćniji čovjek svjetske političke, vojne i nadasve ekonomske velesile, onda se glasine rasplamsaju u gotovo nezamislivim razmjerima. Xi Jinping, budući prvi čovjek Kine, nije se pojavio u javnosti od 1. rujna, a iz njegova ureda otkazuju sastanke i s najvišim svjetskim vođama bez ikakva objašnjenja. Prvo je otkazan sastanak s Hillary Clinton, potom dan kasnije s danskim premijerom Helle Thorning-Schmidtom, a na kraju i sa singapurskim predsjednikom vlade Lee Hsien Longom.

Ni u jednome slučaju nije ponuđeno konkretno objašnjenje zbog čega Jinping otkazuje sastanak, a javnost je već postala poprilično sumnjičava.

– Xi se ne osjeća dobro, no nije posrijedi ništa zabrinjavajuće – poluslužbeno su izjavili u Pekingu na upite medija o odsutnosti kineskog moćnika.

Bespoštedna borba

Ova tajnovitost bila je dovoljna da se na internetskim portalima rasplamsaju rasprave o Jinpingovoj sudbini i stvarnim razlozima odsutnosti iz javnosti. Prema nekim tvrdnjama, kineski političar nedavno je doživio automobilsku nesreću, po drugima na njega je izveden atentat, no Xi je preživio ranjavanje.

Svoju tvrdnju pristaše atentata potkrepljuju činjenicom da je budući predsjednik Kine najavio bespoštednu borbu s korupcijom unutar državnog vrha pa je bilo očekivati da si je tim nastupima stvorio brojne neprijatelje. Treći pak smatraju da se Xi povukao u osamu kako bi se pripremio za preuzimanje vlasti od Hu Jintaa.

Ovih posljednjih ujedno je i najmanje jer je poznato da kineski političari izuzetno drže do protokola i gotovo nikada ne otkazuju unaprijed dogovorene sastanke smatrajući to vrlo neugodnom i nepristojnom gestom. Nestanak visokopozicioniranog političara za zapadne je analitičare pak znak prilično velikih potresa koji se očito zbivaju na vrhu Partije i države.

Tradicija neobjavljivanja

– Postoji duga tradicija neobjavljivanja bolesti ili problema u međusobnim odnosima elite. Očito je da se nešto događa, no nemoguće je procijeniti o čemu je riječ. Službeni Peking očito ne otkriva što se zbiva kako ne bi pothranjivao nagađanja, jednostavno ignorira zanimanje javnosti – kaže za BBC Scott Kennedy, direktor Centra za kinesku politiku Sveučilišta u Indiani.

U međuvremenu, zanimanje javnosti za sudbinu jedne od najmoćnijih osoba Kine, koja će u sljedećih desetak godina vjerojatno utjecati na gospodarstvo cijelog planeta, prelilo se s Kine na cijeli svijet. Upiti stranih agencija usmjereni su prema kineskom Ministarstvu vanjskih poslova, no jedino na što tamo nailaze jest zid šutnje.

– Zasad ne možemo komentirati – kaže glasnogovornik ministarstva u Pekingu.

Sumnje o Xijevoj sudbini podgrijao je i ruski predsjednik Putin tvrdeći da se trebao susresti sa sadašnjim predsjednikom Hu Jintaom, no sastanak da je otkazan jer se Kinez morao zadržati kod kuće zbog važnog domaćeg problema.

Ključne riječi

Komentara 11

OB
-obrisani-
15:24 12.09.2012.

u 23:42h cicibela je napisao/la: Zapadna bankarsko-politička kasta postala je vrlo nervozna. Počeli su fizičku likvidaciju svih koji ih ugrožavaju. ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Dobro, ovo je napisano u kasne sate... tako da ti se pola odmah oprasta....

Avatar nekakav
nekakav
21:45 11.09.2012.

a znate da ove vijesti imaju veću težinu od kmečanja u americi...

IR
irani
15:17 12.09.2012.

+ - 11.09.2012. u 23:42h cicibela je napisao/la: ============== Super pricica, jel' i to iz "alternativnih izvora"? Sve u istom stilu - crknula krava u Donjem Prdljevcu, cionistiska zavjera, radi se o planiranom ubojstvu organiziranom od CIA-e. Mali ljudi si s malim mozgom vole velike gluposti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije