Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MAĐARSKA - RUSIJA

Tajno prevozili uran za bombe preko Jadrana

Ulaz u slovensku luku Koper
Foto: Barbara Milavec
23.10.2008.
u 08:19

Slovenskim je željeznicama od granice s Mađarskom do luke Kopar u rujnu prevezeno nuklearnog materijala koji bi bio dovoljan za proizvodnju šest atomskih bombi.

Odredište Rusija

Transport je obavljen u tajnoj operaciji pod vodstvom američkih stručnjaka, a slovenska je javnost za to doznala danas. Uran je bio korišten kao gorivo za istraživački reaktor u Budimpešti, gdje je bio slabo čuvan pa je odlučeno da se više od 154 kilograma visokoobogaćenog urana, iskoristivog za proizvodnju nuklearnog oružja, spremi u 13 kontejnera koji ne propuštaju zračenje i preko Kopera dopremi do ruske luke Murmansk, a odatle do nuklearnog pogona Majak u Sibiru.

Murmansk je navodno jedina ruska luka u kojoj se smiju ukrcavati nuklearni materijali. Jednostavniji i kraći kopneni transport od Mađarske do Rusije nije bio moguć jer bi osjetljivi teret trebalo provesti kroz Ukrajinu. Vijest o tajnom transportu potvrdio je direktor slovenske Uprave za nuklearnu sigurnost Andrej Stritar, dodavši da su sve morali držati u tajnosti dok teret nije stigao na cilj. – Od nas su to zahtijevali međunarodni ugovori, a sve je bilo vrlo osjetljivo pogotovu zbog mogućnosti da se uran zlorabiti za atomsko oružje – kazao je Stritar.

Tri tjedna

Opasnom je teretu trebalo tri tjedna da kroz Jadransko more, La Manchom i Sjevernim morem dođe do Murmanska. Stritar tvrdi da su američki organizatori nuklearnog transporta od slovenskih vlasti dobili sve četiri dozvole za takvu vrstu prijevoza.


Američka NNSA skriva detalje

U hrvatskom Ministarstvu prometa, pomorstva i veza jučer nismo uspjeli dobiti informacije o spornom teretu jer je ime broda i vrijeme prolaska nepoznato. Nacionalna agencija za nukleranu sigurnost (NNSA, koja je organizirala transport, na svojim je internetskim stranicama objavila priopćenje transportu, ali bez detalja. U agenciji jučer nismo uspjeli dobiti informacije kojom je rutom kroz Jadran brod plovio, kako se zove i je li Hrvatska obavještena. (ipš,zb)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije