Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ABDIĆEVCI Završeno suđenje optuženima za ratni zločin u V. Kladuši

'Tajni obračun s F. Abdićem'

24.03.2009.
u 18:52

RIJEKA – Za obojicu optuženih za ratne zločine počinjene u Abdićevoj Autonomnoj pokrajini Zapadna Bosna, premijera Vlade Zlatka Jušića (58) i šefa policije i službe državne sigurnosti, Ibrahima Jušića (43), zeta Fikreta Abdića, obrane su u utorak zatražile oslobađajuću presude.

Smatraju da nije dokazano da je premijer Jušić planirao i organizirao logore u kojima su mučeni civili, protivnici autonomije, a da Ibrahimu Jušiću nije dokazano da je on zvjerski mučio zatočene za ispitivanja. Štoviše, obrana Babina zeta isticala je da iskazi svjedoka, bivših logoraša, o mučenjima nisu vjerodostojni jer nemaju medicinsku dokumentaciju kojom bi dokazali da su doista proživjeli to o čemu govore.

I. Jušić, pak, u svojoj je obrani za optužbu i iskaze svjedoka koji ga terete rekao da su djelo tajne službe AID, koja se preko njega onda, a i sada, obračunava s Fikretom Abdićem. – Sad sam došao na red, a F. Abdiću samo sam zahvalan što je odgojio moju suprugu, nisam radio po njegovu, nego nalogu svojih nadređenih – rekao je Babin zet.

No, i optužba koja smatra da je optužnica u cijelosti dokazana i obrana prvooptuženog premijera Jušića slažu se u jednom – postupak je pokazao da je Fikret Abdić bio alfa i omega autonomije. No, optužba ističe da je birao sebi lojalne ljude, istomišljenike, i da su optuženi bili upravo takvi, što se vidi iz njihovih postupaka – “čuvali” su Babinu autonomiju. Nisu bili idejni tvorci osnivanja logora, ali su, tvrdi tužitelj, odgovorni za posljedice.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije