Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tijesna utrka

Tajni birači Trumpu donose pobjedu?

Joe Biden i Donald Trump
REUTERS
26.10.2020.
u 11:32

Bidenovi birači češće sudjeluju u anketama pa zato one i pokazuju razliku, vjeruju Trumpovi suradnici

Do predsjedničkih je izbora ostalo samo osam dana, a američki lider Donald Trump gubi od demokratskog izazivača Joea Bidena u gotovo svim anketama. I dok su neki spremni proglasiti Bidena pobjednikom već sada, mnogi se sjećaju 2016. godine kada je Trump također zaostajao u većini anketa, a ipak je dospio u Bijelu kuću. Zato je jedno od glavnih pitanja koliko je skrivenih birača, onih koji će glasati za predsjednika, ali to neće reći u anketama.

Svi gledaju u Pennsylvaniju

Gotovo sve ankete predviđaju Bidenu uvjerljivu pobjedu: prekjučer je prema prosječnim anketama Bidenovo vodstvo na nacionalnoj razini iznosilo gotovo devet postotnih poena: 51.3 prema 42,6 posto. No, mnogo je bitnije pitanje kako Trump stoji u ključnim državama, onima za koje se unaprijed ne zna za koga će glasati. I u njima, kako piše Newsweek, češće vodi Biden nego Trump. U Pennsylvaniji demokrat vodi za pet postotnih poena, u Wisconsinu je u prednosti oko četiri postotna poena (prema Fox Newsu), a Trump ima malu prednost u Ohiju i Georgii.

No, u Michiganu i Floridi različite ankete predviđaju sasvim suprotne ishode, a dobar je pokazatelj slučaj u Michiganu, gdje Trump prema anketi jedne tvrtke ima četiri postotna poena prednosti (49 prema 45 posto), dok druga tvrtka Bidena ima u vodstvu čak devet postotnih poena (48 prema 39 posto). Iako bi neki demokrati željeli proglasiti pobjedu već sad, jasno je da je ovo još uvijek vrlo izjednačena utrka. I Bidenovi su suradnici, uključujući šeficu kampanje, nekoliko puta naglašavali da je “utrka mnogo bliža nego se to čini”. Trump je u subotu održao kratke i brze skupove, koji su bili krcati, u Sjevernoj Karolini, Ohiju i Wisconsinu, i to nakon što je glasao na Floridi (već je 57 milijuna Amerikanaca glasalo). Redom su to ključne države, a i Biden je proveo subotu u Pennsylvaniji, gdje održava mnogo manje posjećene skupove zbog pandemije.

Jučer se Trump spremao otići u New Hampshire, a prema rasporedu danas bi trebao biti u Pennsylvaniji te sutra u Michiganu, Wisconsinu i Nebraski. U Pennsylvaniji su demokrati osvojili sve izbore od 1992. do 2012., dok je Trump pobijedio Hillary Clinton na izborima prije četiri godine, ali uz razliku manju od 1 posto. Biden dolazi iz te države te će rezultat u njoj biti jedna od najiščekivanijih brojki nakon izbora. Iako ankete dugo vremena pokazuju da je Biden u uvjerljivom vodstvu, mnogi Amerikanci vjeruju da će na izborima pobijediti Trump, a većinom je posljednjih mjeseci postotak onih koji su predviđali Trumpu pobjedu bio veći od onih koji su smatrali da će Biden pobijediti (razlika se nešto smanjila).

‘Nema sramežljivih birača’

I dok mnogi analitičari vjeruju da bi sramežljivi ili tajni Trumpovi birači, kako ih Amerikanci zovu, na kraju mogli odnijeti prevagu i osigurati novi mandat trenutačnom predsjedniku, utjecajni portal Five Thirty Eight donio je analizu sa zaključkom da sramežljivi zagovornici Trumpa – uopće ne postoje. Prema nekim studijama, Trumpovi birači nisu bili više spremni reći preko interneta za koga će glasati, nego na telefon. Kako je prvo “manje osobno” nego razgovor preko telefona, očekivalo bi se da bi bili spremniji reći da će podržati kontroverznijeg od dva kandidata, ali to nije dokazano. No, analitičari na tom portalu isto su tako zaključili da to ne znači da Trump ne može pobijediti. Naprotiv, oni procjenjuju da su šanse Trumpa još uvijek 25 posto.

VIDEO: Trump zaplesao na YMCA pa je postao viralni hit! "Ovo je najteži ples za naučiti!"

Komentara 2

Avatar mofo
mofo
11:44 26.10.2020.

Atmosfera je takva da se ljudi boje reci svoje mišljenje, ako niste ekstremno lijevo iz vas se radi ruglo... A ako ce tko doci do pobjede sumnjivim putem, to je biden, a vi bi mogli prouciti project veritas i njihovo istrazivanje o dopianom glasanju..

BO
Boltt
11:34 26.10.2020.

Jos uvjek radite članke na temelju anketa?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije