Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ANALIZA

Povijesna je ironija to što su Njemačka i Rusija saveznici

Putin i Merkel
Foto: Kay Nietfeld/DPA/Pixsell
1/2
12.05.2014.
u 17:19

Mihail Gorbačov genijalno je procijenio da će u ujedinjenoj Njemačkoj dobiti jakog i pouzdanog saveznika

Razloge dobrih njemačko-ruskih bilateralnih odnosa treba objasniti u kontekstu događaja nakon pada Berlinskoga zida 8. studenoga 1989. koji simbolizira trijumf slobode nad komunističkim totalitarizmom. Epohalna je zasluga Mihaila Gorbačova da je dopustio izvoz njemačke Mirovne revolucije u ostale komunističke zemlje, članice Varšavskog vojnog saveza. Na prvim demokratskim izborima poslije Drugog svjetskog rata građani su na miran i civiliziran način ostvarili slobodu i demokraciju u totalitarnim državama od Labe do Urala. Ako se po Hegelu povijest ljudskoga roda vrednuje kao napredak duha u svijesti slobode, onda je Gorbačov zasigurno najzaslužnija osoba za trijumf slobode nad totalitarizmima u Europi potkraj 20. stoljeća. Nakon demokratskih izbora u Njemačkoj Demokratskoj Republici, koji su održani u travnju 1990. godine, vlade istočne i zapadne Njemačke otvoreno su izrazile želju za zbližavanjem i ujedinjavanjem, što je izazvalo zabrinutost među članicama NATO-saveza.

Najpoznatiji njemački bankar Thilo Sarrazin pripremio je reformu monetarnoga sustava prema kojemu se njemačka marka uvodi kao jedinstveni novac u obje države. Njemački kancelar Helmut Kohl odlučio je nakon toga svojim zapadnim saveznicima i službeno priopćiti nakanu o ujedinjenju dviju njemačkih država. Ostao je zatečen kada je njegov prijedlog naišao na odbojan stav kod zapadnih saveznika. Velika Britanija i Francuska rezolutno su rekle “ne”, dok su Sjedinjene Američke Države postupile pragmatično, rekavši da nemaju ništa protiv ujedinjenja Njemačke uz uvjet da rakete srednjega dometa budu stacionirane na istočne granice ujedinjene Njemačke, a da nova država ostane članica NATO-saveza. Očekivale su, naime, da takav prijedlog neće biti prihvaćen u Moskvi.

Mihail Gorbačov je genijalno procijenio da će u ujedinjenoj Njemačkoj dobiti jakog i pouzdanog saveznika kao u vrijeme politike željeznog kancelara Otta Bismarcka pa je bio velikodušan u pogledu ustupaka koje su tražile Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija i Francuska. Ugledni Der Spiegel prokomentirao je neočekivana događanja lakonski da su Nijemcima "suvišni neprijatelji na Istoku uz ovakve ‘prijatelje’ na Zapadu". Nakon što je 12. rujna 1990. potpisan glasoviti ugovor "Dva plus četiri" između dvije Njemačke i četiri države koje su 1945. okupirale njemački teritorij, Gorbačov je počastio Genscherovu delegaciju gajbom krimskoga sekta, što je simbolički predstavljalo početak jednog novoga rusko-njemačkog savezništva i zahlađenje njemačkih odnosa prema britanskom Foreign Officeu i američkom State Departmentu.

Neposredno nakon ujedinjenja Njemačke dolazi do gašenja vojnog saveza Varšavskog pakta, a ubrzo i do raspada Sovjetskog Saveza. U siječnju 1991. Varšavski pakt su napustile Poljska, Čehoslovačka i Mađarska, a osam godina poslije postale su punopravne članice NATO-saveza. Pridružile su im se 2005. i tri baltičke države, bivše članice Sovjetskog Saveza. Temeljna odrednica njemačke politike nakon ujedinjenja bit će gospodarsko jačanje Europske unije sa svrhom da se Njemačka nametne kao jedinstvena gospodarska velesila. Uvođenjem zajedničke europske monete eura, Njemačka će preuzeti vodeću ulogu gospodarskoga kreatora u Europi.

Foto: Jan Woitas/DPA/Pixsell

Foto: Jan Woitas/DPA/PIXSELL

Blaga reakcija na aneksiju Krima

Politolozi koji su izrazili bojazan da će Njemačka po završetku Hladnoga rata prestati biti središte svjetskih događanja, što je doseglo vrhunac stacioniranjem raketa srednjega dometa, nisu bili u pravu. Njemačka je nakon ujedinjenja prestala biti glavnim objektom političkih događanja stranih velesila, a u novom tisućljeću postaje veoma utjecajni subjekt kreiranja svjetske gospodarske politike. Brzina kojom je Njemačka izišla iz gospodarske krize 2008. ostvarena je primarno zbog velikih investicija u Rusiji. Odlučnost kojom je njemačka vlada spremna uvesti red u monetarno-financijsku politiku Europske unije i prisiliti ležerne mediteranske članice na red, rad i odgovornost, jamac je da će oči međunarodne javnosti sve više biti uperene u Berlin, odakle će se ubuduće iščekivati razborita i kompetentna rješenja u prevladavanju gospodarske krize. Naravno, to vrijedi i za naše genijalce na Markovu trgu. Ujedinjena Njemačka ubrzo preuzima vodeću ulogu u kreiranju novog društveno-političkog poretka nakon raspada Jugoslavije i Sovjetskog Saveza, kao što su se pribojavali engleski i francuski diplomati. Zahvaljujući dominaciji njemačke diplomacije, Europska unija 22. siječnja 1992. priznaje nove države koje su nastale na ruševinama bivše Jugoslavije iako su Francuska i Velika Britanija nekoliko mjeseci prije izrijekom naglasile da to nikada neće učiniti.

Bio je to definitivni krah versajskog mita o ljubavi među južnoslavenskim narodima. Propao je i plan Warrena Zimmermana o očuvanju krnje Jugoslavije bez Slovenije, pa prvom pendreku američke diplomacije u Srednjoj Europi nije preostalo ništa drugo osim napisati memoare kako se urušila jedna država koju su zdušno podržavali NATO i Varšavski pakt te nepregledno mnoštvo nesvrstanih država.

Glavni njemački protivnik Velika Britanija, koja do danas nije prihvatila euro, igrat će podređenu ulogu sluškinje Sjedinjenih Američkih Država pokušavajući se kroz NATO uključiti u kreiranje novog svjetskog poretka koji će proizaći iz "sukoba civilizacija", u čemu će doživljavati kontinuirani bojkot Njemačke.

Ugledni američki politolog sa Sveučilišta u Harvardu, dugogodišnji savjetnik State Departmenta još od vremena Jimmyja Cartera, pokojni Samuel Phillips Huntington (1927–2008) smatrao je da će nakon sloma totalitarnoga socijalizma, raspada Varšavskog vojnog saveza i završetka “Hladnoga rata“ u 21. stoljeću doći do oštroga sukoba među civilizacijama ("Clash of Civilizations"). Tri dominantne civilizacije: zapadnjačka, islamska i azijska borit će se u bliskoj budućnosti za prevlast u svijetu. Sjedinjenje Američke Države ostat će vođa zapadnjačke civilizacije, Kina će sa svojim zapanjujućim gospodarskim rastom i velikim ljudskim potencijalom postati vođom azijskog civilizacijskoga centra, dok je ostavljeno pitanje koja će od islamskih zemalja postati predvodnik islamske civilizacije.

Kao početak sukoba civilizacija politolozi su često navodili Treći zaljevski rat, odnosno drugi napad na Irak 22. ožujka 2003. godine. Nakon što je kancelar Schröder odbio u sklopu NATO-saveza sudjelovati u invaziji na Irak, engleski mediji ironično su prokomentirali njegov bojkot neobičnim podsjetnikom da je željezničku prugu Berlin-Bagdad svojedobno izgradio Bismarck. Na sličan način je Angela Merkel odbila sudjelovati u napadu NATO-a na Libiju, dokazavši da Njemačka može autonomno voditi međunarodnu politiku neovisno o formalnom članstvu u NATO-savezu. U pogledu politike prema Siriji, Rusija je imala kontinuiranu podršku njemačkog ministarstva vanjskih poslova na čelu s ministrom vanjskih poslova Frankom-Walterom Steinmeierom koji je pokazivao visok stupanj razumijevanja za Putinovu podršku sirijskom predsjedniku Basharu al Assadu. Ironija je povijesti da je Rusija kao pravna nasljednica nekadašnjega Sovjetskog saveza nakon raspada Varšavskog pakta dobila u ujedinjenoj Njemačkoj pouzdanog partnera i pritajenoga saveznika koji u pravilu nije podržavao akcije NATO saveza, osim u bombardiranju Beograda.

Kontinuitet dobrih odnosa između Njemačke i Rusije ponajbolje potvrđuje blaga reakcija njemačke vlade nakon ruske aneksije Krima. Kada su se očekivale oštre gospodarske sankcije Europske unije, njemačke firme Siemens i Deutsche Bahn potpisale su ugovore o investicijama u Rusiji. Štoviše šef Siemensa, Joe Kaeser javno je pred medijima priznao da je ugovor potpisao uz suglasnost vlade Angele Merkel.

Heideggerove bilješke

Prijateljstvo s Rusijom i izvrsna gospodarska suradnja posebna su priča novije njemačke politike nakon ujedinjenja. Bivši kancelar Gerhard Schröder svesrdno se trudio da neko od uglednih njemačkih sveučilišta nagradi počasnim doktoratom Vladimira Putina, nastavljača politike Petra Velikoga prema Njemačkoj, ali su uvijek nailazili na nepremostiv otpor autonomije njemačkih sveučilišta koja, očito, ne žele dodijeliti počasni doktorat bivšem utjecajnom djelatniku KGB-a. Njemački ministar vanjskih poslova, socijaldemokrat Frank-Walter Steinmeier slovi kao nastavljač Schröderove politike prema Rusiji.

Steinmeier je kao školovani diplomat bio šest godina šef kabineta u Schröderovoj vladi. Čak i nakon Putinovih eskalacija s Krimom i pritajenoga slanja vojske u istočnu Ukrajinu, Steinmeier je ostao odlučan u svome političkom stavu da prijetnje sankcijama nisu prudentno političko rješenje. Naravno, jer ne odgovaraju njemačkim gospodarskim interesima.

Da je uvijek bilo simpatija prema ruskoj kulturi u njemačkim intelektualnim krugovima, potvrđuje slučaj Martina Heideggera, najvećeg filozofa 20. stoljeća. Ovih su dana objavljene Heideggerove bilješke pod naslovom "Crne bilježnice" (Schwarze Hefte) koje se pozorno analiziraju, između ostaloga, i zbog navodnog Heideggerova antisemitizma. Zanimljiva je Heideggerova bilješka nakon čuvenoga pakta Molotov-Ribbentrop, sporazuma o nenapadanju, potpisanom uoči početka Drugog svjetskog rata. Heidegger piše u svojim bilješkama da su ateizam i boljševizam zapadnjački izum koji je nametnut ruskom narodu i ruskoj kulturi. U dubini ruskoga bića krije se posebna religioznost i smisao pitanja o božanskom. To će tek izići na vidjelo, smatrao je Heidegger. Ostaje otvoreno pitanje je li se to dogodilo pojavom Vladimira Putina koji inzistira na povratku ruskom pravoslavlju kao preduvjetu društveno-političkoga napretka.

Komentara 27

Avatar reference
reference
18:07 12.05.2014.

sinoc bio na forumu jednih njemackih novena izdanje na engleskom. evo vam par komentara a ovakvi su svi 99%......Johanson 11.05.2014 11:56 I am strongly pro Russia but if they keep writing things like "victory over the most monstrous tyranny inny in recorded history" then they push distorting history a little too far. There is no black and white, not even in WW2. The German people were slaughtered after the war in a genocide worthy of the name holocaust. Keep pushing it Russia and you will lose whats left of support from the German people. We hate the Americans but we are not that desperate for allies. ------------------------------ Kris Schulte 11.05.2014 10:02 None of my friends supports the policy of sanctions against russia and the Russia-bashing within the media. Here in germany more and more people are becoming aware that we are not a souvereign country and mainstream-media is led by U.S.-interests. More and more people are laughing about Merkel and her Obama-devotion. We want peace and a good relationship to russia as well as to all the other nations in the world. I am not a fan of Putin, but so far he did a good job in deescalating. ---------------------------- Mark 11.05.2014 11:53 TO:Robert Miller: We know the tenets of U.S. strategy since 1945: demonize the Soviet Union; demonize the German people; suppress the facts of WWII was won in the Eastern Front. Hollywood and the CIA are however openly pro Nazi. In Hollywood films, provide a few good Germans who secretly saves Jews. No films of German anti-fascists or Germany who openly joined the Red Army or Germany who spied for the Soviet Union and against Hitler. The U.S. has never allowed the Germany people the freedom to decide their future. There is a reason why NSA spies on the German people and not only their leaders. ------------------------------------------ Regula 11.05.2014 11:29 Merkel is so afraid of US punishment if she doesn't submit, that she hasn't understood yet that Germany has more to gain from trade with Russia and China than from trade with the US. The US wants to weaken the EU, to submit it entirely to its dictate and use NATO as a proxy force to fight its battles as in Libya. That is principally the reason for beefing up NATO. The next US targets are Russia and China. Russia for its resources, China to eliminate the competitor. Merkel doesn't have the courage to stand up and say no to US demands. Germany needs a change in government. -------------------------------------- Ana 10.05.2014 18:24 So many Germans are very ashamed of this cancellor Merkel these days. I'm one of them. Love from Berlin.

Avatar anticenzura
anticenzura
18:08 12.05.2014.

Aha, malo fantazije ne skodi. Zapad je odavno potonuo, ja uopce ne kontam na ove, samo se treba paziti arogantnih kolonizatora amera. Svijet bi se trebao konacno osvijestiti, i dati jednu dobru lekciju arogantnim amerima sta tlace covjecanstvo, posebno Europa, Uvesti im sankcije, izolirati ih, da vide malo kako je,tako kako oni tretiraju sve oko sebe. Samo nas Rusija moze spasiti od ovih zvijerki. Kinezi ih imaju u saci po pitanju ekonomije, nije njima Rusija problem nego Kina, naucit ce ih Kinezi pameti. U Arapski se svijet se ne treba petljati, nego se trebaju svi udruziti protiv arogantnih amera ovaj put. Samo ih izolirati, ekonomski, ignorirati dolar, poslovati s eurom i ostalim valutama, a oni nek se snalaze. Ako se pobune, lansirati im jednu raketicu, tako kako oni lansiraju svima oko sebe. Ne vidim zasto bi mi morali krajati i prikrajati non stop geografsku kartu, i to svaki put samo radi njih. Manje hamburgera, manje Hollywooda, manje pljacke okolo po svijetu, stegnuti kais kao i svi ostali. Nek se raspadaju sad oni malo, nek se dijele u manje drzave, ne mozemo mi njih uzdrzavati citav zivot. Koga briga za njihovu kulturu, kad su oni imali kulturu.

RA
ranko75
18:20 12.05.2014.

Glavna pretnja miru su Amerika i Engleska, a ne Njemacka ili Francuska. Hitlera su stvorili oni da bi ga natutkali na SSSR, a Rusiju i Njemacku mnogo vise veze,nego sto ih razjedinjuje.U proslosti su mnogi nijemci igrali vidnu ulogu u Rusiji.Ekaterina II, pod kojom je poslije Petra I Rusija procvjetala je bila Njemica. Za vrijeme II sv. rata i ako protivnici nijemci nisu cinili ni priblizno sverstava,kao sto su to radili nasi jedni drugima, a ima primjera gdje njemac nije htio streljati i ako je znao da ce za to streljati njega. Oni jesu cinili zverstva po sumadiji u Srbiji, ali mislim da se i to ne moze ravnati sa onim sto smo mi jedni drugima radili,

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije