Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 28
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Proslavili 65 godina braka

Tajna duge ljubavi: 'Znali smo se posvađati, ali...'

Cecilija i Petar Horvat proslavili 65 godina braka
Foto: Stjepan Naranđa
12.02.2020.
u 17:39

Ceciliju i Petra Horvata često pitaju u čemu je tajna dugovječnog braka

Tražila sam muža koji ne pije, molila sam da nađem takvoga, i ta mi se želja ispunila. Nikad se nije napil, a takvoga je danas teško naći - kaže Cecilija Horvat (84) iz međimurskog sela Cirkovljana, koja je sa suprugom Petrom (90) proslavila čak 65 godina braka.

Obitelj se okupila na misi jer im je vjera važna u životu. Misu je predvodio preloški župnik preč. Antun Hoblaj. Petar je dugo bio "cemešter", crkveni odbornik, osoba koja pomaže svećeniku da u crkvi i župnoj zajednici sve dobro funkcionira, a Cecilija je prala misna ruha, stolnjake...

- Najsretnija sam bila kad je na Štefanje u naš dom došli svećenici i doručkovali ili ručali s nama, to su bili posebni trenuci - veli.

Supružnici Horvat cijeli su se svoj radni vijek bavili poljoprivredom, uzgajali su krave i svinje, obrađivali polja.

- Bio je to težak posao, ja sam bila kućanica i povremeno sam odlazila kuhati na svadbe kao "sokačica", i zaraditi koji dinar. Bilo je trpljenja - kaže. Ona i Petar upoznali su se u Cirkovljanju, odakle su oboje rodom, a tu su i ostali. Imaju troje djece, sedam unuka i četiri praunuuka, a još dva praunuka je na putu.

U Hrvatskoj u brak stupaju sve stariji partneri. Mladenke u prosjeku imaju 28 godina, a mladenci 31. Nekad su, u vrijeme kad su se Cecilija i Petar vjenčali, djevojke koje se nisu udale do 20. godine nazivale "starim pucama". Iz godine u godinu broj razvedenih brakova raste, pa ih je 2018. bilo 6125, broj razvedenih brakova na tisuću sklopljenih iznosio je 307,5, tako da priča poput ove daje nadu da ljubav ipak možda može vječno trajati. Ceciliju i Petra često pitaju u čemu je tajna dugovječnog braka.

- A teško je to reći. Znali smo se i mi posvađati, oko poljoprivrede i djece, ali nikad se nismo srdili jedan na drugoga. Možda je u tome tajna. Nikad se nismo ljutili jedan na drugog... - kaže Cecilija.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije