Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 143
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ČETIRI PORUKE

Tajlanđanin dobio 20 godina zatvora zbog kritike monarhije

zatvor
PIXSELL
23.11.2011.
u 16:49

Ampon Tangnoppakul (61) dobio je po pet godina zatvora za svaku pojedinačnu poruku koju je poslao službeniku zaposlenom u vladi bivšeg premijera Abhisita Vejjajiva

Tajlanđanin je osuđen na 20 godina zatvora jer je u godinu dana poslao četiri poruke koje su se činile uvredljivima za tajlandsku monarhiju.

Ampon Tangnoppakul (61) dobio je po pet godina zatvora za svaku pojedinačnu poruku koju je poslao službeniku zaposlenom u vladi bivšeg premijera Abhisita Vejjajiva, piše BBC. Osuđen je jer se ogriješio o tajlandske zakone koji štite monarhiju i onemogućavaju bilo kakav oblik kritike režima.

Amponu je presuda izrečena videovezom jer njegov dolazak u sudnicu iz zatvora nije bio moguć zbog poplava koje su uzrokovale prometni kolaps u zemlji.

Tajlandski su zakoni rigorozni i ne dopuštaju ni najbezazleniji pokušaj vrijeđanja monarhije ili članova kraljevske obitelji. Tako se za samo jednu uvredu može dobiti do čak 15 godina zatvora.

U proteklih nekoliko godina sve je više slučajeva kažnjavanja onih koji se ne susprežu u izražavanju mišljenja o aktualnoj vlasti. Tako je više stranaca deportirano iz zemlje, dok su mnogi tajlandski intelektualci izabrali život u egzilu kako bi mogli uživati u slobodi govora.

Ključne riječi

Komentara 1

TO
Toni50
17:40 23.11.2011.

,Tajlanđanin dobio 20 godina zatvora zbog kritike monarhije... Tamo neče mase na ulice da smjenju i ubijaju svoje vladare tako se dovede red a ne sloboda pa da te ubiju kao psa kada im daš slobodu u divljim zemljama ! Vidi Siriju ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije